• Nyheter
  • Färg med ingredienser från växtriket

Nyheter

Färg med ingredienser från växtriket

Färg med ingredienser från växtriket
Milltex Nejd är en ny inomhusfärg i Alcros sortiment, en vattenbaserad grund- och täckfärg i ett med delvis biobaserad och mindre andel fossila råvaror.

Väggfärgen Milltex Nejd är framtagen med ett nytt hållbarhetsfokus där innehållet är delvis biobaserade* och kommer från växtriket, såsom träd, växter och alger. Färgen är anpassad både för yrkesmålare och konsumenter som gärna lägger extra vikt vid innehållsförteckningen. Även färgburken är tillverkad av 90% återvunnen plast.

Milltex Nejd finns i helmatt glans 5 och matt glans 7. Färgen ska hålla samma kvalité som Alcros övriga sortiment av inomhusfärg. Den har hög täckförmåga​, två strykningar ska räcka för färdigt resultat, och ytan håller sig tåligt och avtorkningsbar​t. Tillgänglig i Vit, Bas A, Bas C och volymerna 3,6L samt 9L.

Alcro Nejd är miljömärkt med Svanen​ och Svalan godkänd av Astma och allergiförbundet. Färgen är också M1 ​klassificerad vilket säkerställer att de ämnen som frisätts i luften vid målning och från målade ytor inte överstiger rekommenderade hälsonivåer. ​

*Andel biobaserat kol av organiskt kol: 30% enligt ASTM D6866-18


Artikeln skriven av Jenny Öhlund

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.