• Nyheter
  • Fågelkvitter för ökat välbefinnande

Nyheter

Fågelkvitter för ökat välbefinnande

Fågelkvitter för ökat välbefinnande
Leapcraft AirBird® är en klimatsensor som upptäcker dålig inomhusluftkvalitet och hjälper till att åtgärda problemet genom att ge feedback via fågelljud eller ljussken för att uppmana användaren att justera ventilation, värme eller kyla.

Leapcraft har i samarbete med designföretaget GXN och VELUX, som arbetar med inomhusklimat, utvecklat inomhussensorn med innovativ design, AirBird®. Fågelidén hämtar inspiration från då kolgruveindustrin fram till 1900-talet använde sig av kanariefåglar för att detektera kolmonoxid.

Utrustad med en chirp-algoritm mäts CO2, temperatur och fuktighet med några minuters mellanrum för att leta efter mönster. Realtidsavkänningen har hög noggrannhet och när rummets inomhusluftkvalitetsnivåer återgår till normala nivåer signalerar AirBird® igen så att öppna fönster kan stängas.

Fyra olika fågelkvitter och ett mjukt ljus i olika kulörer ger en visuell indikation på rummets luftkvalitet, indikerar stigande nivåer av dålig luft och återgår till normalitet. Ljud- och ljusintensitet kan justeras för att passa atmosfären i rummet, till exempel om det är dag eller kväll. Det går att välja mellan ljud- och ljusläge eller båda två samt möjlighet att stänga av dessa.

AirBird® finns som separat enhet eller med kompletterande Connect lösning med trådlösa gateway, med garanterad datasekretess, för kvalitetsdataavläsning. I Connect ingår en trådlös hubb som kopplas till wifi eller internetrouter där en App kan anslutas. Upp till fyra AirBird® kan anslutas trådlöst.

AirBird® finns i tre olika kulörer matt silver, kanariegul och målbar vit. Enheten har ett fotfäste i metall för möjlighet att väggmontera eller placera den på till exempel ett skrivbord. Fågeln är batteridriven med upp till 12 månaders batteritid. 3 x AA-batterier, skruvar och en skruvmejsel för montering och justering ingår.

Teknisk specifikation
LxBxH: 229x95x99 mm (utan väggfäste)
Höjd med väggfästet: ca 108 mm
Vikt utan batteri: 250 g

AirBird® var nominerad till Danish Design Award 2021 
Läs mer om designprocessen hos GXN

Artikeln skriven av Jenny Öhlund

Airbird® passar såväl i kontors- och skolmiljö som i hemmet
Airbird® passar såväl i kontors- och skolmiljö som i hemmet
Airbird® finns i tre olika kulörer
Airbird® finns i tre olika kulörer
Connect för uppkoppling och appanslutning
Connect för uppkoppling och appanslutning

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.

Veneronis traktordrivna och mobila pumpar suger upp och förflyttar stora vattenmassor

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.