• Nyheter
  • Fackverksbalk med goda ljud- och sviktegenskaper

Nyheter

Fackverksbalk med goda ljud- och sviktegenskaper

Deromebalken. Foto: Björn Larsen
Under Nordbygg, som gick av stapeln förra veckan, lanserade företaget Derome sin nya balk, Deromebalken. Balken bygger på en fackverkskonstruktion och har mycket goda ljud-, svikt- och brandegenskaper och underlättar vid installation av rör och ledningar.

Deromebalken bygger på en spikplåtsförbunden fackverkskonstruktion av trä och är avsedd för bjälklag i t ex villor, flerbostadshus, skolor och kontorslokaler.

Balken passar extra bra som lägenhetsavskiljande bjälklag tack vare dess goda ljud- och sviktegenskaper i kombination med ett bra brandmotstånd. Olika konstruktionsalternativ kan ge brandtekniska egenskaper motsvarande REI 60 och ljudklass C och B.

Eftersom konstruktionen bygger på en fackverkskonstruktion undviks onödiga håltagningar och installationer av rör och ledningar underlättas vilket spar både tid och kostnader.

Deromebalken tillverkas utifrån varje specifikt objekt. Produktionen sker i enlighet med EN 14250 och övervakas av SP och får därmed CE-märkas.

Mått
Bredd: 95 mm.
Höjd: 350 mm.

Spännvidder
Deromebalken möjliggör längre spännvidder än traditionella bjälklag. Med höjd 350 mm och vid c/c 600 mm är den fria spännvidden 5 300 mm och vid c/c 400 mm, 5 900 mm. Vid en balk med centrerad tväravstyvning är den fria spännvidden vid c/c 600 mm, 5 800 mm och vid c/c 400 mm, 6 400 mm, beräknat för bostadslaster enligt EKS5 och EKS10. Derome utför konstruktionsberäkningar för varje enskilt objekt.

Skriven av Anna Göth

Deromebalken i bjälklag
Deromebalken i bjälklag

Nyheter

Nya väggelement med halm

2019-10-11
Skivor

Ekopanely-skivor är stabila skivor som tillverkas av halm. De finns både som enkla skivor och som sandwichmoduler för bärande väggar. Passar särskilt bra i passivhus.

Första Svanenmärkta plastgolvet

Första Svanenmärkta plastgolvet

iD Revolution är det första plastgolvet som lever upp till kraven för Svanenmärkning av golv. Golvet är tillverkat av en kombination av återvunna och biobaserade råmaterial och är i första hand framtaget för offentliga miljöer, t ex förskolor och sjukhus där det ställs krav på giftfria, hållbara produkter.