Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Fackverksbalk med goda ljud- och sviktegenskaper

Nyheter

Fackverksbalk med goda ljud- och sviktegenskaper

Deromebalken. Foto: Björn Larsen
Under Nordbygg, som gick av stapeln förra veckan, lanserade företaget Derome sin nya balk, Deromebalken. Balken bygger på en fackverkskonstruktion och har mycket goda ljud-, svikt- och brandegenskaper och underlättar vid installation av rör och ledningar.

Deromebalken bygger på en spikplåtsförbunden fackverkskonstruktion av trä och är avsedd för bjälklag i t ex villor, flerbostadshus, skolor och kontorslokaler.

Balken passar extra bra som lägenhetsavskiljande bjälklag tack vare dess goda ljud- och sviktegenskaper i kombination med ett bra brandmotstånd. Olika konstruktionsalternativ kan ge brandtekniska egenskaper motsvarande REI 60 och ljudklass C och B.

Eftersom konstruktionen bygger på en fackverkskonstruktion undviks onödiga håltagningar och installationer av rör och ledningar underlättas vilket spar både tid och kostnader.

Deromebalken tillverkas utifrån varje specifikt objekt. Produktionen sker i enlighet med EN 14250 och övervakas av SP och får därmed CE-märkas.

Mått
Bredd: 95 mm.
Höjd: 350 mm.

Spännvidder
Deromebalken möjliggör längre spännvidder än traditionella bjälklag. Med höjd 350 mm och vid c/c 600 mm är den fria spännvidden 5 300 mm och vid c/c 400 mm, 5 900 mm. Vid en balk med centrerad tväravstyvning är den fria spännvidden vid c/c 600 mm, 5 800 mm och vid c/c 400 mm, 6 400 mm, beräknat för bostadslaster enligt EKS5 och EKS10. Derome utför konstruktionsberäkningar för varje enskilt objekt.

Skriven av Anna Göth

Deromebalken i bjälklag
Deromebalken i bjälklag

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.