Nyheter

Exoskelett för byggarbetare

Exoskelett för byggarbetare
Arbeten ovanför axelhöjd innebär ofta påfrestning på bland annat axlar, skuldror och armar. Hilti har, tillsammans med biomekanikföretaget Ottobock, utvecklat ett exoskelett som förebygger belastningsskador hos byggarbetare som arbetar med montering e d ovanför axelhöjd.

HA EXO-01 Exoskelett fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjäp av kabelbaserad mekanisk teknik. Ingen energiförsöjning behövs. Användarens egen styrka förstärks och risken för belastningsskador minskar med följd att användaren kan hålla på längre med arbetet och behöver färre vilopauser.

Det passiva exoskelettet ger ett dynamiskt stöd utan att begränsa rörelseförmågan i armar och axlar hos användaren. Den låga vikten, under 2 kg, gör också att det är bekvämt att använda. 

Exoskelettet kan användas för de flesta typer av arbeten ovanför axelhöjd, exempelvis vid montering av takgips, målning av undertak, dragning av elkablar, montering av taklister eller montering av ventilationskanaler, rör och sprinklers.

Som tillbehör finns bl a utbytbara armdynor och en förlängning till höftbältet vid behov av större midjestorlek.

Skriven av Anna Göth

Hilti Exoskelett HA EXO-01
Hilti Exoskelett HA EXO-01

Nyheter

Svensk Byggtjänst uppgraderar webbplatsen

Vi uppgraderar

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.