• Nyheter
  • ESSVE har utvecklat en helt ny typ av träskruv

Nyheter

ESSVE har utvecklat en helt ny typ av träskruv

ESSVE har utvecklat en helt ny typ av träskruv
2018-05-24
ESSDRIVE har en snabbstartad spets som drar in skruven direkt. Det skonar hantverkarens axlar och är kännbart lättare att använda, eftersom kraften som krävs är mindre. Det är en träskruv som hugger snabbt, har bra klämkraft och som inte ger flisor.

ESSVE har lagt ner fyra år på forskning och utvecklingsarbete för att ta fram den nya träskruven ESSDRIVE. Några av Sveriges ledande tekniker och utvecklare från Chalmers Tekniska högskola har varit engagerade i arbetet. Ett stort antal hantverkare har varit med i utvecklingen, och man har även sökt teknisk sakkunskap utanför Sverige.

Genom en specialdesignad mätrobot som utvecklades enbart för den här studien har man testat tusentals olika skruvar från alla de kända märkena och gjort 1,6 miljoner mätningar. Man har samlat på sig rådata om hur träskruvar fungerar och vet idag exakt varför en viss skruvkonstruktion är bättre än en annan. Det har lett fram till ESSDRIVE.

Jämfört med vanliga träskruvar minskar ESSDRIVE anläggningstrycket för användaren med 2 kg per skruv. Det blir en minskning med 1 ton/dag vid iskruvning av 500 skruv. Den nya skruven är därför mer skonsam för axlar, leder och rygg, och ger yrkessnickare och andra hantverkare en bättre ergonomi med minskad risk för arbetsskador.

Skruven är tillverkad av seghärdat stål med CorrSeal ytbehandling, för utomhusmiljöer. Den är avsedd för TX-bits och har en spetsform som ger ett snabbt fäste i virket samt en huvudform som minimerar flisning. Skruvarna har en extra fräsgänga direkt efter den vanliga trägängan, detta för att underlätta montage av längre och grövre skruv. Huvudet är försett med skärspår som kapar träfibrerna och försänker skruven med en slät yta utan stickor. Skruven uppfyller CE kravet enl EN14592.

ESSDRIVE finns i längder från 70 - 140 mm.

ESSVE lanserar den nya träskruven ESSDRIVE i byggvaruhandeln under maj månad, men redan i april kunde besökarna på Nordbygg prova den nya skruven och själva känna skillnaden.

Skriven av Malena Beijer

Mätpunkter vid utprovning
Mätpunkter vid utprovning
Nyskapande skruvhuvud
Nyskapande skruvhuvud
Snabb skruvspets
Snabb skruvspets

Nyheter

Bihotell för en hållbar stadsmiljö

Bee Block© framtagen av BEE URBAN, är en installation för solitära bin som letar sina boplatser. Bihotellet är tillverkat av ek och är tänkt att placeras i urban miljö för att bidra till en mer hållbar stadsmiljö. Stor vikt är lagd vid hantverket för en mer hållbar produkt över tid.