Nyheter

Enklare välja led-armatur

Enklare välja led-armatur
2010-12-02
Belysningsbranschen har tagit fram en checklista som gör det lättare att välja led-armatur.

   
  
  

Det finns ett stort utbud av led-armaturer på marknaden, men inga standarder för hur de ska redovisas. Därför är det svårt för inköpare och upphandlare att jämföra olika produkter. Belysningsbranschen har tagit fram en checklista som ska fungera som hjälpmedel vid val av led-armaturer.

Samla in fakta från leverantörer

Den som upphandlar får själv samla in fakta från leverantörerna för att kunna jämföra armaturer. Checklistan tar upp frågor som:

  • Armaturens livslängd där även driftdonet och byten av dioder tas upp.
  • Ljuskvalitet med färgtemperatur, färgåtergivning och stabilitet.
  • Effektivitet i form av ljusflödet per watt, med driftdonet inkluderat.
  • Ljusreglering med dimmer och dylikt.
  • Övriga frågor som omgivningstemperatur, garantier med mera.

Listan fungerar både vid val av inomhus- och utomhusarmaturer. Den är framtagen av en expertgrupp inom belysningsbranschen.

Checklistan finns i ett ifyllbart pdf-format och kan laddas ner från Belysningsbranschen eller Ljuskultur.


Källa: Belysningsbranschen

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.