• Nyheter
  • Enklare montering av fönsterkarmar

Nyheter

Enklare montering av fönsterkarmar

Enklare montering av fönsterkarmar
2015-11-23
För att göra det enklare och snabbare för hantverkare vid montering av fönster har Essve lanserat en nivåskruv som ersätter kilar och klossar vid montering av fönsterkarmar.

Nivåskruven är patentsökt och fungerar som ett justerbart underlägg till fönsterkarmen. Skruvens huvud är utformat för att förhindra att karmen vandrar.

Material
Skruven är tillverkad av blankförzinkat härdat kolstål och avsedd för inomhusmiljöer. Skruvhuvudet består av en rund konkav bricka överst med TX30 bitsfattning för montage, och en 20 mm sexkantbricka för efterjustering. Efterjusteringen görs med ett speciellt utformat verktyg.

Montering
Nivåskruven kan användas i både trä och hårda material, t ex betong och tegel. Vid montering i trä krävs ingen förborrning och fiberskär i spetsen gör att risken för sprickor i minskar.

Vid montering används normalt två nivåskruvar (vid delade fönster även en under posten) som placeras så nära ytterkanterna som möjligt. Skruvarna skruvas sedan ned till önskat djup och justeras i våg med justeringsverktyget. Luftspalten under karmen bör vara ca 15 mm.

Justermånen är mellan 7-35 mm höjd. Varje skruv kan belastas med max 110 kg.

Skriven av Anna Göth

Nivåskruv för montering av fönsterkarmar
Nivåskruv för montering av fönsterkarmar
Nivåskruven används som justerbart underlägg till fönsterkarmen
Nivåskruven används som justerbart underlägg till fönsterkarmen
Nivåskruven monteras med specialverktyg
Nivåskruven monteras med specialverktyg

Nyheter

Förbättrad termostat från MMA

Evosense Sprint förkortar installationstiden av termostaten avsevärt, eftersom den kan vara monterad både under driftsättning och balansering. I vanliga fall kan installation av termostater bara göras efter att systemet är balanserat och att alla dimensionerande flöden finns tillgängliga och är säkerställda.

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh nya sorptionsavfuktare D-800 och D-1200 gör det möjligt att avfukta i låga temperaturer. Det gör att de passar bra för kalla utrymmen som utsätts för fukt, exempelvis krypgrunden, källaren, tvättstugan eller husbilen. Avfuktarna är kompakta, tystgående och optimerade för drift dygnet runt.