• Nyheter
  • Enklare montering av fönsterkarmar

Nyheter

Enklare montering av fönsterkarmar

Enklare montering av fönsterkarmar
2015-11-23
För att göra det enklare och snabbare för hantverkare vid montering av fönster har Essve lanserat en nivåskruv som ersätter kilar och klossar vid montering av fönsterkarmar.

Nivåskruven är patentsökt och fungerar som ett justerbart underlägg till fönsterkarmen. Skruvens huvud är utformat för att förhindra att karmen vandrar.

Material
Skruven är tillverkad av blankförzinkat härdat kolstål och avsedd för inomhusmiljöer. Skruvhuvudet består av en rund konkav bricka överst med TX30 bitsfattning för montage, och en 20 mm sexkantbricka för efterjustering. Efterjusteringen görs med ett speciellt utformat verktyg.

Montering
Nivåskruven kan användas i både trä och hårda material, t ex betong och tegel. Vid montering i trä krävs ingen förborrning och fiberskär i spetsen gör att risken för sprickor i minskar.

Vid montering används normalt två nivåskruvar (vid delade fönster även en under posten) som placeras så nära ytterkanterna som möjligt. Skruvarna skruvas sedan ned till önskat djup och justeras i våg med justeringsverktyget. Luftspalten under karmen bör vara ca 15 mm.

Justermånen är mellan 7-35 mm höjd. Varje skruv kan belastas med max 110 kg.

Skriven av Anna Göth

Nivåskruv för montering av fönsterkarmar
Nivåskruv för montering av fönsterkarmar
Nivåskruven används som justerbart underlägg till fönsterkarmen
Nivåskruven används som justerbart underlägg till fönsterkarmen
Nivåskruven monteras med specialverktyg
Nivåskruven monteras med specialverktyg

Nyheter

Högsäkerhetspollare för citymiljöer

GPP Perimeter Protection AB har lanserat sina hajtandsformade högsäkerhetspollare CityProtector med ett extra grunt fundament framtagna för innerstadsmiljöer där tillgängligt anläggningsdjup är begränsat på grund av ledningar, underjordiska garage och andra strukturer som ligger nära marken och där varje millimeter räknas.

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.