• Nyheter
  • Enklare montering av fönsterkarmar

Nyheter

Enklare montering av fönsterkarmar

Enklare montering av fönsterkarmar
2015-11-23
För att göra det enklare och snabbare för hantverkare vid montering av fönster har Essve lanserat en nivåskruv som ersätter kilar och klossar vid montering av fönsterkarmar.

Nivåskruven är patentsökt och fungerar som ett justerbart underlägg till fönsterkarmen. Skruvens huvud är utformat för att förhindra att karmen vandrar.

Material
Skruven är tillverkad av blankförzinkat härdat kolstål och avsedd för inomhusmiljöer. Skruvhuvudet består av en rund konkav bricka överst med TX30 bitsfattning för montage, och en 20 mm sexkantbricka för efterjustering. Efterjusteringen görs med ett speciellt utformat verktyg.

Montering
Nivåskruven kan användas i både trä och hårda material, t ex betong och tegel. Vid montering i trä krävs ingen förborrning och fiberskär i spetsen gör att risken för sprickor i minskar.

Vid montering används normalt två nivåskruvar (vid delade fönster även en under posten) som placeras så nära ytterkanterna som möjligt. Skruvarna skruvas sedan ned till önskat djup och justeras i våg med justeringsverktyget. Luftspalten under karmen bör vara ca 15 mm.

Justermånen är mellan 7-35 mm höjd. Varje skruv kan belastas med max 110 kg.

Skriven av Anna Göth

Nivåskruv för montering av fönsterkarmar
Nivåskruv för montering av fönsterkarmar
Nivåskruven används som justerbart underlägg till fönsterkarmen
Nivåskruven används som justerbart underlägg till fönsterkarmen
Nivåskruven monteras med specialverktyg
Nivåskruven monteras med specialverktyg

Nyheter

Multifunktionellt fogband för lufttäta fönsterfogar

2021-06-16
Fogband

illbrucks nya svällande fogband TP654 illmod Trio 1050 har en unik vågstruktur som ger en absolut lufttät kontakt mellan vägg och fönsterkarm. Fogbandet har även ljudisolerande egenskaper, är regnsäkert samtidigt som det variabla fuktighetsskiktet tillåter utsläpp av ånga.

Signaler på en vändning för lokalbyggandet

I NAVET Analytics månadsindikatorer, Marknadssignaler & Prognoser, kommer nu tidiga signaler på att det kan komma att ske en vändning i nyproduktionen av privata lokaler. Den kraftiga nedgången i konjunkturen i kombination med pandemins effekter i form av en ökad andel distansarbete och e-handel, har drabbat det privata lokalbyggandet hårt.

Guide 3304 ENVI™ - arbetshandskar av sockerbetor

Arbetshandskar av sockerbetor

Guide Gloves hållbarhetskoncept Environmental Initiative ENVI™ är i ständig utveckling och har nu tagit fram Guide 3304, en tunn, sömlös och Öko-Tex godkänd arbetshandske producerad av stärkelse från sockerbetor med liner av glukosfiber.

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Med Fann Regnvattentank kan fastighetsägare på ett enkelt sätt minska sin förbrukning av dricksvatten och bidra till en mer hållbar vattenanvändning. Via takavvattningen leds regnvattnet till den nedgrävda tanken och kan sedan nyttjas med en ansluten trädgårdsslang.