Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Enkel montering av golvbrunn i betongbjälklag

Nyheter

Enkel montering av golvbrunn i betongbjälklag

JAFO Golvbrunnsfixtur
JAFO Golvbrunnsfixtur är ett hjälpmedel för fixering och höjdjustering av golvbrunnen, vid ingjutning i betongbjälklag.

Med JAFO golvbrunnsfixtur kan man montera golvbrunnen enligt branschreglernas toleranskrav på placering i höjd och våg. Det vill säga normalt inget behov av förhöjningsringar. Arbetet underlättas vid spackling av fall mot brunnen, ger säkrare anslutning av golvbrunnsmanschett och tätskikt. Fixturen passar i stort sett till alla 150-golvbrunnar med 200 mm eller 220 mm fläns. Fixturen sätts enkelt ihop av fyra delar och skruvas eller skjuts fast i gjutformen, filigranbjälklaget eller med plastspik för cellplast i grundisoleringen.

JAFO Golvbrunnsfixtur fixeras i underlaget genom att spikas eller skjutas fast, för att sedan tillåta att golvbrunnen enkelt monteras och justeras i korrekt höjd och våg. +/- 2 mm i våg i förhållande till den nivå där tätskiktet ska placeras. Golvbrunnsfixturen säkerställer att golvbrunnen sitter fixerad under hela bygg- och ingjutningsprocessen. Moment som annars riskerar att golvbrunnen och installationen skadas och blir fel. Golvbrunnsfixturen går även att använda vid installation i träbjälklag då detta fylls med EPS-betong.

De röda låsarmarna monteras i den trekantiga bottendelen så att de låses fast i botten. Fixturen fästs i underlaget. Spikplugg Ø5mm för betong. Golvbrunnen placeras i fixturen i önskad höjd. Skyddslock ska inte avlägsnas förrän vid tätskiktsanslutningen. Därefter ser man till att golvbrunnen är i våg och fixerar den genom att dra åt spännbandet strax under golvbrunnsflänsen runt fixturens låsarmar. När gjutningen är klar, bryter man av, inifrån och ut, de delar av låsarmarna som sticker upp. Eventuella rester av låsarmarna slipas bort.

Max montagehöjd är 260 mm. Över 100.000 golvbrunnsinstallationer har gjorts där JAFO Golvbrunnsfixtur använts. Produkten är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. Leverantören garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisningen följs.

Skriven av Harald Holm

Montering med de röda låsarmarna
Montering med de röda låsarmarna
Montage av golvbrunn på betongbjälklag
Montage av golvbrunn på betongbjälklag
Montage av golvbrunn i träbjälklag / EPS betong
Montage av golvbrunn i träbjälklag / EPS betong

Nyheter

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.