Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Energianvändning i fokus för miljonprogrammets bostäder

Nyheter

Energianvändning i fokus för miljonprogrammets bostäder

INGEN BILD
Fastighetsägare vill minska energianvändningen och sänka driftkostnaderna för miljonprogrammets bostäder, visar intervjuer av Industrifakta.

Industrifakta har intervjuat drygt 200 större bostadsbolag om strategier när det gäller renoveringar i bostäder som byggdes under 60- och 70-talen. Hos flertalet fastighetsägare hamnar energianvändningen i fokus och många har tydliga målsättningar när det gäller att sänka driftkostnaderna. I genomsnitt strävar de intervjuade ägarna efter att sänka sin energianvändning med 15 procent inom fem år. Syftet är i första hand att minska sina driftkostnader, men många fastighetsbolag vill också gärna framstå som miljövänliga.

Prioriterar mindre åtgärder
Förbättringar av byggnadens klimatskal, exempelvis genom tilläggsisolering eller fönsterbyte innebär ofta stora investeringar för fastighetsägaren. Därför är det många som väljer att börja med mindre åtgärder som injustering och kontroll av befintliga system, utbildning av driftansvariga eller påverkan av hyresgästernas beteende.

Ekonomin styr
Det finns en brist på ekonomiska resurser särskilt hos de allmännyttiga bostadsbolagen. Hos de privata fastighetsägarna är det främst svårigheter att få rimlig återbetalningstid och bra finansiering som upplevs som de största hindren. Hos båda typer av fastighetsägare finns det en osäkerhet om framtida energikostnader och lämplig teknik.

Länk: http://www.industrifakta.se/pdfer/fornyelse_av_flerbostadshus.pdf


 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.