• Nyheter
  • Energianvändning i fokus för miljonprogrammets bostäder

Nyheter

Energianvändning i fokus för miljonprogrammets bostäder

INGEN BILD
Fastighetsägare vill minska energianvändningen och sänka driftkostnaderna för miljonprogrammets bostäder, visar intervjuer av Industrifakta.

Industrifakta har intervjuat drygt 200 större bostadsbolag om strategier när det gäller renoveringar i bostäder som byggdes under 60- och 70-talen. Hos flertalet fastighetsägare hamnar energianvändningen i fokus och många har tydliga målsättningar när det gäller att sänka driftkostnaderna. I genomsnitt strävar de intervjuade ägarna efter att sänka sin energianvändning med 15 procent inom fem år. Syftet är i första hand att minska sina driftkostnader, men många fastighetsbolag vill också gärna framstå som miljövänliga.

Prioriterar mindre åtgärder
Förbättringar av byggnadens klimatskal, exempelvis genom tilläggsisolering eller fönsterbyte innebär ofta stora investeringar för fastighetsägaren. Därför är det många som väljer att börja med mindre åtgärder som injustering och kontroll av befintliga system, utbildning av driftansvariga eller påverkan av hyresgästernas beteende.

Ekonomin styr
Det finns en brist på ekonomiska resurser särskilt hos de allmännyttiga bostadsbolagen. Hos de privata fastighetsägarna är det främst svårigheter att få rimlig återbetalningstid och bra finansiering som upplevs som de största hindren. Hos båda typer av fastighetsägare finns det en osäkerhet om framtida energikostnader och lämplig teknik.

Länk: http://www.industrifakta.se/pdfer/fornyelse_av_flerbostadshus.pdf


 

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.