• Nyheter
  • Elinstallationsprodukter av återvunnen havsplast

Nyheter

Elinstallationsprodukter av återvunnen havsplast

ELKO Plus Ocean Plastic produceras av kasserade fiskenät
ELKO har med sin klimatsatsning ELKO Plus Ocean Plastic bytt ut jungfruplasten i de synliga delarna i sina uttag, strömbrytare och ramar mot den återvinningsbaserade polyamiden Akulon® RePurposed som produceras av kasserade fiskenät insamlade i havet och på stränderna längs Indiens kust.

ELKO har ingått ett samarbetsavtal med det globala, vetenskapsbaserade företaget DSM som ansvarar för insamlingen av kasserade fiskenät, så kallat ”spökgarn”, längs Indiens kust. Enligt tidigare beräkningar lämnas runt 640.000 ton PA-baserade fiskenät årligen i haven med förödande konsekvenser för bland annat fåglar och andra marina djur. 

– Som en marknadsledare är det naturligt att vi är först i branschen med att tillverka mer miljövänlig elmateriel. Det är ett första, litet steg mot en mer hållbar produktion, som förhoppningsvis inspirerar andra aktörer att följa efter, säger Peter Wotz, vd på ELKO.

Efter att fiskenäten samlats in så rengörs de, sorteras och grupperas. Därefter strimlas plasten, fördelas och görs till granulat som sedan ingår som Akulon® RePurposed i nya Ocean Plastic-produkter.

I dagsläget finns de 18 produkterna (strömbrytare, uttag och ramar) i designserien ELKO Plus Ocean Plastic endast i kulören svart och kommer att se likadana ut som produkterna i ELKO Plus. Den enda visuella skillnaden är en liten vågsymbol graverad nere till höger på havsplast-serien. 

Av de synliga yttre detaljerna (t ex ram, vippa, kåpa) består 70% av återvunnen polyamid och för att säkerställa brandsäkerhet och produktkvalitet tillsätts 15% glasfiber och annan återvunnen plast. 


Artikeln är skriven av Helena Bengtsson

Designserien ELKO Plus Ocean Plastic har en liten vågsymbol nere till höger
Designserien ELKO Plus Ocean Plastic har en liten vågsymbol nere till höger
ELKO Plus Ocean Plastic strömställare och ram av återvunnen havsplast
ELKO Plus Ocean Plastic strömställare och ram av återvunnen havsplast
Varje år lämnas ca 640.000 ton PA-baserade fiskenät i haven
Varje år lämnas ca 640.000 ton PA-baserade fiskenät i haven

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.