• Nyheter
  • Elementfasadsystem med fjädrande tätning

Nyheter

Elementfasadsystem med fjädrande tätning

Elementfasadsystem med fjädrande tätning
WICTEC EL evo är en ny typ av elementfasad som inte kompromissar med prestandan när rörelse i bjälklagen uppkommer, allt tack vare en patenterad fjädrande tätning. Elementfasadsystemet har även dränerande egenskaper.

Wicona som utvecklar och tillverkar kompletta system för byggnadsfasader har lanserat ett elementfasadsystem som beskrivs som en teknisk innovation som fritt kan anpassas efter projektspecifika krav. Innovationen bygger på en ”dragspelsprincip” där tätningen samverkar flexibelt med bjälklagets rörelse från +10 mm till -10 mm.

WICTEC EL evo kan användas som enkelfasad, dubbelfasad eller closed cavity-fasad och består av aluminiumprofiler med god värmeisolering, med samma profildjup för vertikala och horisontella spröjs samt robusta hörnanslutningar med stabila hörnvinkelprofiler. Wicona har även vidareutvecklat sitt tidigare beprövade dräneringssystem i fasadsystemet som ska kontrollera utlopp och avgivning av fukt och vatten vid både montering och färdig byggnad.

Tillverkning av elementen sker med förmontering i fabrik under kvalitetssäkrade förhållanden, utan påverkan av externa faktorer som väder och vind. Förproduktionen och det faktum att produkten inte behöver specialanpassas inför varje projekt gör tillverkning och montering väl på plats effektivare.  

WICTEC EL evo är godkänd enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001, systemet har också erhållit Cradle-to-Cradle Silver certifikat. Certifieringen består av fem nivåer, från grundläggande till platina och innefattar kriterier som materialhälsa och återanvändning, förnybar energi, koldioxidhantering, vattenvård, social rättvisa samt biologisk mångfald. Alla aspekter ska beaktas under certifieringsprocessen.

Tekniska egenskaper
Smala bågprofiler upp till + 15 / -12 mm
Luftpermeabilitet Class AE
Vattentäthet RE 1200
Vindmotstånd 2000 / –3200, security 3000 / –4800 Pa
Slagmotstånd Class E5 / I5

Skriven av Jenny Öhlund

Elementfasadsystem med patenterad fjädrande tätning
Elementfasadsystem med patenterad fjädrande tätning
WICTEC EL evo är certiferat enligt Cradle-to-Cradle Silver certifikat
WICTEC EL evo är certiferat enligt Cradle-to-Cradle Silver certifikat

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.