Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.

Nyheter

El utomhus utan långa kablar

El utomhus utan långa kablar
Med en markuttagscentral kan man få enkel och säker tillgång till elkraft både utomhus och inomhus. Helt utan långa synliga kabeldragningar.

     
 

Novum markuttagscentral för montering under golv- eller marknivå. Den uppfällbara elcentralen kan förse ett större område med el, exempelvis torg, parker, mässhallar, sportarenor och industrilokaler.

  

Novum markuttagscentral ska ge enkel och säker tillgång till el genom att en eluttagscentral monteras under golv- eller marknivå. Där kan den förse ett större område med el, både inom- och utomhus. Det kan exempelvis vara torg, parker, mässhallar, sportarenor och industrilokaler.

– En markutagscentral fälls upp ur marken och syns enbart när den ska användas. Det är ett säkrare alternativ till elstolpar som kan bli påkörda eller vandaliserade, säger Björn Månsson, vd hos den svenska leverantören AB Novum.

Nås via lucka

Elcentralen är åtkomlig via en lucka som öppnas med hjälp av gashydraulfjäder. För att ge god elsäkerhet kan luckan stängas och låsas efter inkoppling av kablar.

– Det är enbart behörig personal som har nycklar till elcentralen. På så sätt får man trygg drift och säkert användande, säger Björn Månssson.

Luckan är även konstruerad för att i nedfällt läge vara överkörningsbar med bil. Den finns i flera varianter som klarar tyngder upp till 40 ton.

Klarar is och snö

Luckan kan förses med värmeslingor för att den ska kunna öppnas problemfritt på vintern när det är risk för is och snö.

Det går även att anpassa luckans utseende till omgivande markbeläggning. I en försänkning i luckan kan man applicera valfri ytbeläggning som plattor eller marksten.

Levererar mer än el

Markuttagscentralen finns i flera standardutföranden men kan också levereras objektsanpassad med olika tillval. Förutom olika eluttag kan den kompletteras med uttag för tele, data, audio, luft och vatten.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Utegym för stadsmiljöer

Smekab Citylife har utökat sin produktportfölj med City Art Gym, ett utegym med träningsredskap utformade som konstnärliga skulpturer. Utegymmet är speciellt anpassat för offentliga miljöer där ett vanligt utegym inte passar eller ryms, t ex i stadsmiljöer, torg, innergårdar eller skolgårdar.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.