Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Nyheter

Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Ekologiskt trallvirke från Interwood
2016-04-15
Ecotrall presenterades av Interwood AB på Nordbygg-mässan i april. Ecotrall är en naturvänlig produkt framtagen från gummiträd. Trallen ger samma vackra utseende och känsla som de exotiska träslagen och med samma goda egenskaper.

Ecotrallen är en miljövänlig trall som är tillverkad av gummiträdets kärna. Ett snabbväxande träd som är mycket röttåligt och därför lämpat för trall. Trallen är uppbyggd likt en plywood med många fanérlager vilket ger trallen en större tålighet, men mindre rörelse. Trallen har en len yta utan fiberresning, vilket ger en härlig yta att gå barfota på. Ett bra val för den som vill satsa på ett miljövänligt alternativ. Ecotrall kan monteras med clips för dold infästning.

Med Ecotrall används naturens resurser på ett hållbart sätt. När de plantageodlade gummiträden har gjort sitt efter 25-30 år, svarvas stockarna till fanér istället för att det uttjänta trädet kasseras. Fanéren sammanfogas därefter med fenolhartslim med hjälp av en avancerad teknologi som heter LVL (Laminated Veneer Lumber). I stora drag innebär metoden att man lägger två lager av fanér korsvis, på så sätt så får man maximal styvhet i alla riktningar. Dessutom behandlas fanéren och limmet så att Ecotrall är helt resistent mot termiter, mögel och röta. Det finns ingen risk att produkten delaminerar. Tillverkaren ger 15 års garanti för delaminering. Ecotrall blir nästan 100% stabil och rör sig minimalt.

Ecotrall levereras i längden 4,5 m och i bredderna 145 eller 195 mm. Tjocklek 20 mm. Annan längd (max 5m) och tjocklek, enligt önskemål. Tack vare den jämna fuktkvoten kan Ecotrall installeras året runt. Träet varken expanderar eller krymper p g a luftfuktigheten. Ecotrall är hårt, som jämförelse är det 80% hårdare än teak. Träet är FSC-märkt. Förutom 15 års garanti mot delaminering lämnas 25 års garanti mot röta.

Trallen finns i tre varianter. Ecotrall standard med en rillad yta, Ecotrall danish med en omväxlande rillad/slät yta, samt Ecotrall garden tile avsedd för balkong eller uteplats, med en borstad yta. Plattorna är i storlek 50x50 cm, höjd 40 mm. För dolt montage finns clips och för balkongtrallen finns kopplingar för att montera ihop plattorna.

Skriven av Harald Holm

Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ecotrall danish
Ecotrall danish
Ekologiskt trallvirke
Ekologiskt trallvirke

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.