• Nyheter
  • Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Nyheter

Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Ekologiskt trallvirke från Interwood
2016-04-15
Ecotrall presenterades av Interwood AB på Nordbygg-mässan i april. Ecotrall är en naturvänlig produkt framtagen från gummiträd. Trallen ger samma vackra utseende och känsla som de exotiska träslagen och med samma goda egenskaper.

Ecotrallen är en miljövänlig trall som är tillverkad av gummiträdets kärna. Ett snabbväxande träd som är mycket röttåligt och därför lämpat för trall. Trallen är uppbyggd likt en plywood med många fanérlager vilket ger trallen en större tålighet, men mindre rörelse. Trallen har en len yta utan fiberresning, vilket ger en härlig yta att gå barfota på. Ett bra val för den som vill satsa på ett miljövänligt alternativ. Ecotrall kan monteras med clips för dold infästning.

Med Ecotrall används naturens resurser på ett hållbart sätt. När de plantageodlade gummiträden har gjort sitt efter 25-30 år, svarvas stockarna till fanér istället för att det uttjänta trädet kasseras. Fanéren sammanfogas därefter med fenolhartslim med hjälp av en avancerad teknologi som heter LVL (Laminated Veneer Lumber). I stora drag innebär metoden att man lägger två lager av fanér korsvis, på så sätt så får man maximal styvhet i alla riktningar. Dessutom behandlas fanéren och limmet så att Ecotrall är helt resistent mot termiter, mögel och röta. Det finns ingen risk att produkten delaminerar. Tillverkaren ger 15 års garanti för delaminering. Ecotrall blir nästan 100% stabil och rör sig minimalt.

Ecotrall levereras i längden 4,5 m och i bredderna 145 eller 195 mm. Tjocklek 20 mm. Annan längd (max 5m) och tjocklek, enligt önskemål. Tack vare den jämna fuktkvoten kan Ecotrall installeras året runt. Träet varken expanderar eller krymper p g a luftfuktigheten. Ecotrall är hårt, som jämförelse är det 80% hårdare än teak. Träet är FSC-märkt. Förutom 15 års garanti mot delaminering lämnas 25 års garanti mot röta.

Trallen finns i tre varianter. Ecotrall standard med en rillad yta, Ecotrall danish med en omväxlande rillad/slät yta, samt Ecotrall garden tile avsedd för balkong eller uteplats, med en borstad yta. Plattorna är i storlek 50x50 cm, höjd 40 mm. För dolt montage finns clips och för balkongtrallen finns kopplingar för att montera ihop plattorna.

Skriven av Harald Holm

Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ecotrall danish
Ecotrall danish
Ekologiskt trallvirke
Ekologiskt trallvirke

Nyheter

Heltäckande golvlimssortiment

2021-12-03
Lim

Bostik har uppdaterat sitt golvlimssortiment och tagit fram en serie produkter avsedda att förenkla och förbättra limning av golv. I det nya golvlimssortimentet One Floor Range ingår elva produkter som tillsammans är heltäckande för de flesta behov av golvlimningar.

Säkert system för ställningsbyggare

2021-12-01
Ställningar

Alimak Group har tillsammans med tyska PERI tagit fram Alimak STS 300, ett system för transport, montering och demontering av byggnadsställningar som ökar säkerheten och samtidigt förbättrar logistiken, ergonomin och arbetsmiljön för ställningsbyggare.

Modul'up löslagda vinylgolv på Thomagolv 4v Grön

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.