• Nyheter
  • Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Nyheter

Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Ekologiskt trallvirke från Interwood
2016-04-15
Ecotrall presenterades av Interwood AB på Nordbygg-mässan i april. Ecotrall är en naturvänlig produkt framtagen från gummiträd. Trallen ger samma vackra utseende och känsla som de exotiska träslagen och med samma goda egenskaper.

Ecotrallen är en miljövänlig trall som är tillverkad av gummiträdets kärna. Ett snabbväxande träd som är mycket röttåligt och därför lämpat för trall. Trallen är uppbyggd likt en plywood med många fanérlager vilket ger trallen en större tålighet, men mindre rörelse. Trallen har en len yta utan fiberresning, vilket ger en härlig yta att gå barfota på. Ett bra val för den som vill satsa på ett miljövänligt alternativ. Ecotrall kan monteras med clips för dold infästning.

Med Ecotrall används naturens resurser på ett hållbart sätt. När de plantageodlade gummiträden har gjort sitt efter 25-30 år, svarvas stockarna till fanér istället för att det uttjänta trädet kasseras. Fanéren sammanfogas därefter med fenolhartslim med hjälp av en avancerad teknologi som heter LVL (Laminated Veneer Lumber). I stora drag innebär metoden att man lägger två lager av fanér korsvis, på så sätt så får man maximal styvhet i alla riktningar. Dessutom behandlas fanéren och limmet så att Ecotrall är helt resistent mot termiter, mögel och röta. Det finns ingen risk att produkten delaminerar. Tillverkaren ger 15 års garanti för delaminering. Ecotrall blir nästan 100% stabil och rör sig minimalt.

Ecotrall levereras i längden 4,5 m och i bredderna 145 eller 195 mm. Tjocklek 20 mm. Annan längd (max 5m) och tjocklek, enligt önskemål. Tack vare den jämna fuktkvoten kan Ecotrall installeras året runt. Träet varken expanderar eller krymper p g a luftfuktigheten. Ecotrall är hårt, som jämförelse är det 80% hårdare än teak. Träet är FSC-märkt. Förutom 15 års garanti mot delaminering lämnas 25 års garanti mot röta.

Trallen finns i tre varianter. Ecotrall standard med en rillad yta, Ecotrall danish med en omväxlande rillad/slät yta, samt Ecotrall garden tile avsedd för balkong eller uteplats, med en borstad yta. Plattorna är i storlek 50x50 cm, höjd 40 mm. För dolt montage finns clips och för balkongtrallen finns kopplingar för att montera ihop plattorna.

Skriven av Harald Holm

Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ecotrall danish
Ecotrall danish
Ekologiskt trallvirke
Ekologiskt trallvirke

Nyheter

Murblock Bas ECO oisolerat lättklinkerblock med inbyggt biokol

Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka

Finja Betong fortsätter att producera klimatpositiva byggprodukter i sin gröna Eco-linje. Nu senast lanserades det spårade lättklinkerblocket Murblock Bas ECO med en permanent CO₂-sänka* i form av biokol som varar hela produktens livstid.

Industrins husbyggande fortsätter minska

Industrins husbyggande fortsätter minska

Affärskonsulterna Navet tar varje kvartal fram en konjunkturrapport som visar läget och förväntningarna på bygg- och fastighetsmarknaden. Den senaste rapporten, som presenterades i december, visade en tydlig inbromsning när det gäller de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna.

God jul & Gott nytt år!

God jul & Gott nytt år!

Byggkatalogens redaktion önskar alla våra kunder och läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi är tillbaka igen efter helgerna med aktuella produktnyheter och trendspaningar i byggbranschen. Fortsätt gärna höra av er med tips på nya och spännande produkter eller andra synpunkter och önskemål!