• Nyheter
  • Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Nyheter

Ekologiskt trallvirke från gummiträd

Ekologiskt trallvirke från Interwood
2016-04-15
Ecotrall presenterades av Interwood AB på Nordbygg-mässan i april. Ecotrall är en naturvänlig produkt framtagen från gummiträd. Trallen ger samma vackra utseende och känsla som de exotiska träslagen och med samma goda egenskaper.

Ecotrallen är en miljövänlig trall som är tillverkad av gummiträdets kärna. Ett snabbväxande träd som är mycket röttåligt och därför lämpat för trall. Trallen är uppbyggd likt en plywood med många fanérlager vilket ger trallen en större tålighet, men mindre rörelse. Trallen har en len yta utan fiberresning, vilket ger en härlig yta att gå barfota på. Ett bra val för den som vill satsa på ett miljövänligt alternativ. Ecotrall kan monteras med clips för dold infästning.

Med Ecotrall används naturens resurser på ett hållbart sätt. När de plantageodlade gummiträden har gjort sitt efter 25-30 år, svarvas stockarna till fanér istället för att det uttjänta trädet kasseras. Fanéren sammanfogas därefter med fenolhartslim med hjälp av en avancerad teknologi som heter LVL (Laminated Veneer Lumber). I stora drag innebär metoden att man lägger två lager av fanér korsvis, på så sätt så får man maximal styvhet i alla riktningar. Dessutom behandlas fanéren och limmet så att Ecotrall är helt resistent mot termiter, mögel och röta. Det finns ingen risk att produkten delaminerar. Tillverkaren ger 15 års garanti för delaminering. Ecotrall blir nästan 100% stabil och rör sig minimalt.

Ecotrall levereras i längden 4,5 m och i bredderna 145 eller 195 mm. Tjocklek 20 mm. Annan längd (max 5m) och tjocklek, enligt önskemål. Tack vare den jämna fuktkvoten kan Ecotrall installeras året runt. Träet varken expanderar eller krymper p g a luftfuktigheten. Ecotrall är hårt, som jämförelse är det 80% hårdare än teak. Träet är FSC-märkt. Förutom 15 års garanti mot delaminering lämnas 25 års garanti mot röta.

Trallen finns i tre varianter. Ecotrall standard med en rillad yta, Ecotrall danish med en omväxlande rillad/slät yta, samt Ecotrall garden tile avsedd för balkong eller uteplats, med en borstad yta. Plattorna är i storlek 50x50 cm, höjd 40 mm. För dolt montage finns clips och för balkongtrallen finns kopplingar för att montera ihop plattorna.

Skriven av Harald Holm

Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ekotrall i Interwoods monter på Nordbygg. Foto Björn Larsen.
Ecotrall danish
Ecotrall danish
Ekologiskt trallvirke
Ekologiskt trallvirke

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.