Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Duscha med samma vatten om och om igen

Nyheter

Duscha med samma vatten om och om igen

Duscha med samma vatten om och om igen
En ny dusch ska tillåta att man duschar med samma vatten hundratals gånger. Mellan varje duschning renas sedan vattnet.

     
 

En ny dusch tar hjälp av rymdteknik som ska göra det möjligt att duscha hundratals gånger i samma vatten.

 

 

 

 

 

 

Nu finns en extremt vattensnål dusch som tillåter att man duschar i 8 minuter med hjälp av 8,5 liter vatten. Och det är samma vatten som används hela tiden. Fast det renas givetvis mellan varje gång.

Mehrdad Mahdjoubi, som studerar industridesign vid Lunds Tekniska Högskola, är upphovsman till duschen. Han säger att syftet med konstruktionen är att minska förbrukningen av en av våra värdefullaste resurser utan att kompromissa med komforten.

Filter med rymdteknik

Tekniken bakom vattenreningen är utvecklad av Nasa för användning i rymden. Den bygger på fibrer av elektropositivt nanoaluminium och drar till sig alla typer av partiklar, även bakterier och virus.

Tekniken finns sedan några år på marknaden i filterform. Filtret behöver inte bytas förrän efter ett flöde av 110 000 liter. I den nya duschen kombineras filtret med ett tvättbart förfilter för att öka livslängden.

Duschpanel av specialplast

Själva panelen är tillverkad av Hi-Mac, som är en blandning av mineraler, akrylplast och pigment. Duschens munstycken är gjorda av aluminium.

Duschen finns som prototyp i LTHs monter på Tekniska mässan under tiden 4–7 oktober.
Monter A09:01.

 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.