Nyheter

Dränerande marksten

Dränerande marksten
Uni-Ecoloc är en dränerade betongsten från Starka med perkolationsöppningar som hjälper till att dränera ner ytvatten till underliggande lager. Något som kommer att behövas när vi nu ser en ökad nederbördsmängd i Sverige.

Vi nu ser resultatet av förändringar i klimatet med ökad nederbördsmängd och kraftigare regn. Då behövs det nya tekniska lösningar för att lösa problemet. På Starka har man lanserat en ny permeabel markstensbeläggning. Det är en teknik som redan är etablerad utomlands med god effekt.

Permeabel markstensbeläggning utgår från principen att tillåta dränering av regnvatten ned igenom beläggningen till underliggande lager. Dräneringen åstadkoms genom olika typer av perkolationsöppningar i stenarna. Jämfört med en traditionell markstensbeläggning infiltrerar en permeabel markstensbeläggning mer regnvatten.

Uni-Ecoloc  används tillsammans med ett dränerande fogmaterial. Den är lämplig för såväl stora som små ytor, exempelvis parkeringsarealer, körvägar, uppställningsytor m m. Den klarar trafiklast och kan användas på gator och planer upp till och med trafikklass 3 

Stenen är kompatibel med företagets andra produkter, så att ytor för olika ändamål kan skapas. Uni-Ecoloc har samma låsegenskaper och byggmått som Coloc och kan till exempel ingå i en Coloc-yta.

Enligt förekommande praxis i Tyskland skall en dränerande beläggning klara en beräknad regnintensitet av minst 270 l/s x Ha. Detta sägs motsvara
ett lokalt 10-årsregn med 5 min. varaktighet. Markstenen ger minskad belastning på avloppssystemet och ser till att grundvattennivån bibehålls.

Tekniska data
Byggmått: 225 x 225 mm
Tjocklek: 100 mm
Vikt per m²: 230 kg

Skrivet av Malena Beijer

.
.

Nyheter

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Naturnära panelsystem av halm

2023-03-09
Väggelement

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Behovet av hållbara lösningar och återbruk ökar i byggbranschen. Herrljunga Terrazzo har därför tagit fram en varaktig och innovativ lösning genom att mala ner restavfall från rivningsfastigheter och använder det som ballast i sin terrazzoproduktion, med andra ord cirkulär terrazzo.

MycoMines reningsverk MycoCube tar hjälp av svampar

Svampar som portabla reningsverk

Stingbolaget MycoMine utvecklar MycoCube - portabla reningsverk som med hjälp av svampar bryter ner kolvätebaserat bränslespill, som olja och diesel, och återvinner det till vatten och biomassa. Svampreningsverken kan användas för att behandla förorenat mark-, yt-, sjö- och havsvatten i bland annat raffinaderier, gruvor och industrimarker. Biomassan kan sedan användas i produktionen av pellets eller biobränsle.