• Nyheter
  • Dörr med öppningsfunktion som spar utrymme

Nyheter

Dörr med öppningsfunktion som spar utrymme

Dörr med öppningsfunktion som spar utrymme
Företaget Saninova presenterar en slagdörr med glidfunktion som ger dörren en enkel och utrymmesbesparande öppning åt båda hållen.

     
  
  
  

Dörrfunktionen Care, från Saninova, kombinerar en slagdörr med en glidfunktion som gör att dörren kräver mindre utrymme vid öppning. Den kan dessutom öppnas åt båda hållen.

 

 

 

 

 

Från den italienska tillverkaren Celegon S.A.S. kommer dörrfunktionen Ergon som i Sverige går under namnet Care och marknadsförs av företaget Saninova. Det utmärkande med dörren är att den kan öppnas åt båda hållen och att dörrbladet kräver mindre utrymme vid öppning. Detta har gjorts möjligt med beslag som kombinerar funktionen hos en slagdörr med en glidfunktion. När man öppnar dörren viks dörrbladet upp, samtidigt som det glider in i dörröppningen. I helt öppet läge står därför dörrbladets mitt vid dörrkarmen.
Dörren uppges vara lämplig för äldreboende därden kan användas inom lägenheter som exempelvis toalettdörr. Andra användningsområden är hotell, restauranger, sjukhus och sportanläggningar.


Utrymmesbesparande öppning

När dörren har öppnats helt är cirka halva dörrbladet innanför och andra halvan utanför en tänkt tröskellinje.
– Dörren är utrymmesbesparande vilket i sin tur gör att man kan dra ner på den totala byggnadsytan, säger Peter Jörnstedt på Saninova.
Den minskar även risken för överbelastning och direkta blockeringar i korridorer och trånga passager.

Praktisk för rörelsehindrade
Vid en vanlig slagdörr behöver man som rullstolsburen rulla fram till dörren, pressa ner trycket och sedan backa för att få dörren i öppet läge. Med Cares dörrfunktion kan dörren öppnas åt båda hållen och därmed alltid framåt, i färdriktningen. Dörrens öppningsrörelse gör också att mindre armrörelse krävs.

Levereras komplett
Dörrbladet består av en samverkande sandwich- och ramkonstruktion som är klädd med laminat. Kanterna är försedda med dubbel borstlist.
Dörren är inte försedd med klämskydd, men risken för klämskador uppges vara liten på grund av konstruktionen, där hävarmen, och därmed klämkraften, blir mycket mindre än för en vanlig slagdörr.
Dörren levereras komplett med karm, dörrblad och beslag. Den kan måttbeställas utan extra kostnad.

 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.