• Nyheter
  • Dimbar lysdiodlampa sänker elanvändningen

Nyheter

Dimbar lysdiodlampa sänker elanvändningen

Dimbar lysdiodlampa sänker elanvändningen
2009-04-21
Jönköpingsföretaget Elektro Elco lanserar en dimbar ljuskälla med lysdioder, som passar i vanliga GU10-socklar.

     
 Elektro Elcos nya lysdiodlampa för GU10-socklar kan kan regleras med flertalet befintliga dimrar på marknaden. Därmed kan befintliga halogenlampor bytas ut och elanvändningen ska kunna minskas rejält.
Den nya LED-ljuskällan har GU10-sockel och kan ersätta motsvarande halogenljuskällor och samtidigt göra det möjligt att behålla befintlig dimmer och möjligheten att ljusreglera. Lysdiodlampan kan nämligen ljusregleras med de flesta typer av dimrar, inklusive vanliga tyristordimrar för glödljus. Den kan regleras steglöst från 100 procent ned till 15 procent och därunder släcks ljuskällan helt. Enligt företaget ska detta kunna minska energianvändningen med 80 procent.

Finns varmvit och kallvit
Lampan innehåller tre stycken lysdioder, av typen Power LED, som vardera har en effekt på 1 watt. Detta ger enligt uppgift ett ljusflöde på 125–165 lumen som ska motsvara ljuset från en halogenlampa på 25 till 35 watt.
Ljuskällan finns som varmvit 3000K och kallvit 6000K med 36 graders spridningsvinkel.

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.