• Nyheter
  • Digital teknik gör värmepumpar effektivare

Nyheter

Digital teknik gör värmepumpar effektivare

Digital teknik gör värmepumpar effektivare
Viessmann lanserar nya värmepumpar med digital teknik som har flera fördelar.

       
 

Vicopal 300-A, värmepump med ny digital teknik som gör den mer effektiv.

 

Med luftvärmepumpen Vitocal 300-A och bergvärmepumpen Vitocal 300-G introducerar det tyska företaget Viessmann en ny generation värmepumpar på den svenska marknaden. Den nya digitala teknik som värmepumparna utrustats med medför bland annat en bättre årsverkningsgrad jämfört med de som har analog teknik.

 

Ständig övervakning

Ett nytt styr- och övervakningssystem, RCD-systemet (Refrigerant Cycle Diagnostic), i kombination med en elektronisk expansionsventil ger en ständig övervakning som ser till att effekten anpassas till effektbehovet och driftsbetingelserna. Det ger maximal verkningsgrad i alla driftslägen. Beroende på anläggningstyp kan detta innebära att ackumulatorsystemet kan göras mindre med åtföljande lägre investeringskostnader.

 

Effektreglerad kompressor

Vitocal 300-A har även en kompressor som effektregleras med så kallad digital scroll-teknik vilket optimerar effektutaget och leder till att kompressorns fulla prestanda utnyttjas.

 

Tyst gång

Systemet arbetar med låg ljudnivå. Fläkten är en varvtalsreglerande radialfläkt där varvtalet reduceras nattetid.

 

Även för kylning

Vitocal 300-A finns för montering inomhus eller utomhus. Vitocal 300-G är även förberedd för att kunna kombineras med moduler för naturlig eller aktiv kylning under sommaren.

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.