• Nyheter
  • Design och nya material i spännande samarbeten

Nyheter

Design och nya material i spännande samarbeten

Anna Glansén, Tomorrow Machine
Under IBW Week på Stockolmsmässan anordnade Materialbiblioteket seminariet och utställningen Stockholm New materials forum. Seminariet handlade om samarbeten mellan designers och företag som erbjuder nya förnybara material, såsom durapulp, cellufoam och biodolomer. Dessutom presenterade andraårsstudenter på industridesignprogrammet på Högskolan i Gävle sina pågående projekt.

Anna Glansén berättade om sitt företag som heter Tomorrow Machine där hon och hennes kollega skapar och undersöker nya material i labbet, för att sen skapa förpackningar och andra intressanta objekt. Matförpackningar som åldras i samma takt som maten innuti, pappersförpackningar som expanderar när det behövs och odlingsbara små hopfällbara växthus. Läs mer om deras projekt på Tomorrow Machine.

Rasmus Malbert, designer och konsult under namnet Materialist, berättade om sina samarbeten med olika företag, bl a Cellutech och Södra. Han har bla designat give aways som går att odla, och en cykelhjälm i träfiber och cellulosaskum som väckte stort intresse. Han har en bakgrund som finsnickare och involverar alltid sina kunder i sin kreativa designprocess. Läs mer om hans projekt på Materialist.

IWB Week är en mässa med 170 utställare och konferens om nya träbaserade produkter och bränslen och hålls på Stockholmsmässan den 24-26 maj. Den är tänkt att skapa en mötesplats för skogsindustrin och visa upp de möjligheter som industrin kan erbjuda för att möta samhällets förväntningar på hållbarhet. Dessutom släpper Innventia sin tredje Global Outlook Report: ”A Cellulose-Based Society”.

Evenemanget invigdes av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Under den första dagen var fokus på marknader för biobaserade produkter, med ett seminarium om hållbar och smart ekonomi som tar hänsyn till miljön. Några av programpunkterna under de andra dagarna är avancerade biodrivmedel, biokraftsvärme, nanocellulosa, smarta förpackningar, kolfiber, byggnader byggda i trä, cellulosatextil och möjligheten att använda trä inom livsmedelsproduktionen. Konferensen avslutas med ett seminarium om industrins framtid.

– Tanken är att skapa en dialog över industrigränserna mellan skogsindustrin och andra tillverkningsindustrier, säger Marcus Bergström vd Adforum. Det är roligt att så många företag inom skogsindustrin förstår hur viktigt det är att mötas och marknadsföra sina produktlösningar.

Skrivet av Malena Beijer

Rasmus Malbert, Materialist
Rasmus Malbert, Materialist
Stockholm new materials forum
Stockholm new materials forum

Nyheter

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.