Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Design och nya material i spännande samarbeten

Nyheter

Design och nya material i spännande samarbeten

Anna Glansén, Tomorrow Machine
Under IBW Week på Stockolmsmässan anordnade Materialbiblioteket seminariet och utställningen Stockholm New materials forum. Seminariet handlade om samarbeten mellan designers och företag som erbjuder nya förnybara material, såsom durapulp, cellufoam och biodolomer. Dessutom presenterade andraårsstudenter på industridesignprogrammet på Högskolan i Gävle sina pågående projekt.

Anna Glansén berättade om sitt företag som heter Tomorrow Machine där hon och hennes kollega skapar och undersöker nya material i labbet, för att sen skapa förpackningar och andra intressanta objekt. Matförpackningar som åldras i samma takt som maten innuti, pappersförpackningar som expanderar när det behövs och odlingsbara små hopfällbara växthus. Läs mer om deras projekt på Tomorrow Machine.

Rasmus Malbert, designer och konsult under namnet Materialist, berättade om sina samarbeten med olika företag, bl a Cellutech och Södra. Han har bla designat give aways som går att odla, och en cykelhjälm i träfiber och cellulosaskum som väckte stort intresse. Han har en bakgrund som finsnickare och involverar alltid sina kunder i sin kreativa designprocess. Läs mer om hans projekt på Materialist.

IWB Week är en mässa med 170 utställare och konferens om nya träbaserade produkter och bränslen och hålls på Stockholmsmässan den 24-26 maj. Den är tänkt att skapa en mötesplats för skogsindustrin och visa upp de möjligheter som industrin kan erbjuda för att möta samhällets förväntningar på hållbarhet. Dessutom släpper Innventia sin tredje Global Outlook Report: ”A Cellulose-Based Society”.

Evenemanget invigdes av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Under den första dagen var fokus på marknader för biobaserade produkter, med ett seminarium om hållbar och smart ekonomi som tar hänsyn till miljön. Några av programpunkterna under de andra dagarna är avancerade biodrivmedel, biokraftsvärme, nanocellulosa, smarta förpackningar, kolfiber, byggnader byggda i trä, cellulosatextil och möjligheten att använda trä inom livsmedelsproduktionen. Konferensen avslutas med ett seminarium om industrins framtid.

– Tanken är att skapa en dialog över industrigränserna mellan skogsindustrin och andra tillverkningsindustrier, säger Marcus Bergström vd Adforum. Det är roligt att så många företag inom skogsindustrin förstår hur viktigt det är att mötas och marknadsföra sina produktlösningar.

Skrivet av Malena Beijer

Rasmus Malbert, Materialist
Rasmus Malbert, Materialist
Stockholm new materials forum
Stockholm new materials forum

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.