Nyheter

Dekorativt ytskikt av växtdelar

Dekorativt ytskikt av växtdelar
Organoid Technologies i Österrike har lanserat ett naturligt material som kan användas för dekorativ beklädnad av väggar, interiörer m m inomhus. Materialet består av växtdelar såsom blommor, löv, säd, bark, kryddor, te, fibrer, gräs m m.

Några möjliga användningsområden är som invändig beklädnad på väggar, butiksinredningar, restauranginredningar och möbler i offentliga lokaler. Ingående växtdelar kan vara ros, lavendel, blåklint, kaffe, te, pepparmint, citron, kakao, vanilj, bomull, kastanjeträdslöv, mossa m fl. Fler exempel på ingående växtdelar finns här.

Tjockleken varierar mellan 0,05-3,5 mm beroende på växttyp och materialet levereras i ark på rulle, på skivor med baksida av HPL (högtryckslaminat) eller på akustikpaneler av MDF. Akustikpanelerna monteras på ett bärverk av stål och har en tjocklek på 19 mm. 

Eftersom materialet består av naturliga växtdelar och inte är ytbehandlat doftar flera av typerna som sitt ursprungsmaterial, t ex ros, te, pepparmint och citrus medan andra är doftlösa.

Skivor och akustikpanel kan fås i brandteknisk klass B enligt EN 13501-1.

Materialet har vunnit Red Dot Award: Product design 2014 i kategorin Interior design elements.

Materialbibliotekets showroom i Älvsjö finns prover på flera av typerna.


Skriven av Anna Göth

Organoid Roasa
Organoid Roasa
Organoid Wildspitze
Organoid Wildspitze
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol

Nyheter

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Automatisk cykelpump utan el

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.