Nyheter

Dekorativt ytskikt av växtdelar

Dekorativt ytskikt av växtdelar
Organoid Technologies i Österrike har lanserat ett naturligt material som kan användas för dekorativ beklädnad av väggar, interiörer m m inomhus. Materialet består av växtdelar såsom blommor, löv, säd, bark, kryddor, te, fibrer, gräs m m.

Några möjliga användningsområden är som invändig beklädnad på väggar, butiksinredningar, restauranginredningar och möbler i offentliga lokaler. Ingående växtdelar kan vara ros, lavendel, blåklint, kaffe, te, pepparmint, citron, kakao, vanilj, bomull, kastanjeträdslöv, mossa m fl. Fler exempel på ingående växtdelar finns här.

Tjockleken varierar mellan 0,05-3,5 mm beroende på växttyp och materialet levereras i ark på rulle, på skivor med baksida av HPL (högtryckslaminat) eller på akustikpaneler av MDF. Akustikpanelerna monteras på ett bärverk av stål och har en tjocklek på 19 mm. 

Eftersom materialet består av naturliga växtdelar och inte är ytbehandlat doftar flera av typerna som sitt ursprungsmaterial, t ex ros, te, pepparmint och citrus medan andra är doftlösa.

Skivor och akustikpanel kan fås i brandteknisk klass B enligt EN 13501-1.

Materialet har vunnit Red Dot Award: Product design 2014 i kategorin Interior design elements.

Materialbibliotekets showroom i Älvsjö finns prover på flera av typerna.


Skriven av Anna Göth

Organoid Roasa
Organoid Roasa
Organoid Wildspitze
Organoid Wildspitze
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.