Nyheter

Dekorativt ytskikt av växtdelar

Dekorativt ytskikt av växtdelar
Organoid Technologies i Österrike har lanserat ett naturligt material som kan användas för dekorativ beklädnad av väggar, interiörer m m inomhus. Materialet består av växtdelar såsom blommor, löv, säd, bark, kryddor, te, fibrer, gräs m m.

Några möjliga användningsområden är som invändig beklädnad på väggar, butiksinredningar, restauranginredningar och möbler i offentliga lokaler. Ingående växtdelar kan vara ros, lavendel, blåklint, kaffe, te, pepparmint, citron, kakao, vanilj, bomull, kastanjeträdslöv, mossa m fl. Fler exempel på ingående växtdelar finns här.

Tjockleken varierar mellan 0,05-3,5 mm beroende på växttyp och materialet levereras i ark på rulle, på skivor med baksida av HPL (högtryckslaminat) eller på akustikpaneler av MDF. Akustikpanelerna monteras på ett bärverk av stål och har en tjocklek på 19 mm. 

Eftersom materialet består av naturliga växtdelar och inte är ytbehandlat doftar flera av typerna som sitt ursprungsmaterial, t ex ros, te, pepparmint och citrus medan andra är doftlösa.

Skivor och akustikpanel kan fås i brandteknisk klass B enligt EN 13501-1.

Materialet har vunnit Red Dot Award: Product design 2014 i kategorin Interior design elements.

Materialbibliotekets showroom i Älvsjö finns prover på flera av typerna.


Skriven av Anna Göth

Organoid Roasa
Organoid Roasa
Organoid Wildspitze
Organoid Wildspitze
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol

Nyheter

Luftrenare som chockar virus

Det finska företaget Genano Oy har en patenterad reningsteknologi som bygger på en kraftfull elektronisk luftrening som bland annat avdödar luftburna mikrober, som virus, bakterier och mögelsporer, från inomhusluften genom 25 000 volts elstötar.

Koldioxidneutral isoleringsskiva

2021-05-10
Mineralull

Paroc har lanserat en ny koldioxidneutral isoleringsskiva där tillverkningstekniken och en hög andel återvunnen stenull leder till kraftigt minskade koldioxidutsläpp i tillverkningsskedet. Resterande CO₂-utsläpp kompenseras via ett verifierat utsläppningsminskningsprogram.

Bihotell för en hållbar stadsmiljö

Bihotell för en hållbar stadsmiljö

Bee Block© framtagen av BEE URBAN, är en installation för solitära bin som letar sina boplatser. Bihotellet är tillverkat av ek och är tänkt att placeras i urban miljö för att bidra till en mer hållbar stadsmiljö. Stor vikt är lagd vid hantverket för en mer hållbar produkt över tid.