Nyheter

Dekorativt ytskikt av växtdelar

Dekorativt ytskikt av växtdelar
Organoid Technologies i Österrike har lanserat ett naturligt material som kan användas för dekorativ beklädnad av väggar, interiörer m m inomhus. Materialet består av växtdelar såsom blommor, löv, säd, bark, kryddor, te, fibrer, gräs m m.

Några möjliga användningsområden är som invändig beklädnad på väggar, butiksinredningar, restauranginredningar och möbler i offentliga lokaler. Ingående växtdelar kan vara ros, lavendel, blåklint, kaffe, te, pepparmint, citron, kakao, vanilj, bomull, kastanjeträdslöv, mossa m fl. Fler exempel på ingående växtdelar finns här.

Tjockleken varierar mellan 0,05-3,5 mm beroende på växttyp och materialet levereras i ark på rulle, på skivor med baksida av HPL (högtryckslaminat) eller på akustikpaneler av MDF. Akustikpanelerna monteras på ett bärverk av stål och har en tjocklek på 19 mm. 

Eftersom materialet består av naturliga växtdelar och inte är ytbehandlat doftar flera av typerna som sitt ursprungsmaterial, t ex ros, te, pepparmint och citrus medan andra är doftlösa.

Skivor och akustikpanel kan fås i brandteknisk klass B enligt EN 13501-1.

Materialet har vunnit Red Dot Award: Product design 2014 i kategorin Interior design elements.

Materialbibliotekets showroom i Älvsjö finns prover på flera av typerna.


Skriven av Anna Göth

Organoid Roasa
Organoid Roasa
Organoid Wildspitze
Organoid Wildspitze
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol
Wildspitze på Schlosshotell Fiss, Tyrol

Nyheter

Beröringsfri blandare i svart

Mora MMIX Tronic är en ny beröringsfri blandare i svart kulör som, förutom att vara hygienisk och bekväm, även minskar vatten- och energiförbrukningen. Blandarens svarta utförande ger den en exklusiv design som gör att den passar lika bra i offentliga miljöer såsom i det lyxigare badrummet hemma.

Nya väggelement med halm

Nya väggelement med halm

Ekopanely-skivor är stabila skivor som tillverkas av halm. De finns både som enkla skivor och som sandwichmoduler för bärande väggar. Passar särskilt bra i passivhus.