• Nyheter
  • Dator analyserar övervakningsbilder

Nyheter

Dator analyserar övervakningsbilder

Dator analyserar övervakningsbilder
Göteborgsföretaget Mindmancer har tagit fram en ny teknik som ska göra bevakningen av byggarbetsplatser säkrare och billigare.

       
 

Byggbevakaren låter en dator analysera kamerabilder och avgöra om det finns en inkräktare på området. Först därefter går larm och videosekvens till operatör.

 

 

 

Produkten, som kallas ByggBevakaren, innebär att man kontinuerligt bevakar byggarbetsplatsen med vanliga kameror. Bilderna från kamerorna behandlas sedan i en dator, som med hjälp av bland annat artificiell intelligens analyserar vad bilderna visar.


Videosekvens skickas till larmcentral

Visar bilderna inkräktare på byggarbetsplatsen skickas ett larm och en videosekvens till en larmcentral. Där tittar en operatör på videon, kontrollerar vad som händer och vidtar åtgärder. Det kan röra sig om att starta en siren och ett blixtljus på byggarbetsplatsen. Om inte det räcker för att skrämma bort inkräktaren skickas en väktare ut.
Enligt Mindmancer är fördelen med systemet att man har kontinuerlig bevakning, men tack vare datorns analys av bilderna, så går larmet enbart när det verkligen händer något.

Inkräktare skräms av siren och blixtljus
På en av de stora byggarbetsplatserna på Hisingen tog det tre dagar från installationen av bevakningssystemet till den första inkräktaren avslöjades. Därefter har det varit flera larm där det gått att skrämma bort inkräktarna med att starta sirenen och blixtljuset. I något fall har det varit nödvändigt att skicka väktare till byggarbetsplatsen.

 

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsskivor

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.