Nyheter

Dagsljus som belysning

Dagsljus som belysning
På mässan Elfack 2015 visade företaget Daylight Nordic upp Solatube dagsljussystem, ett system som ritas in i allt fler projekt.

Både människor och växter behöver dagsljus för att må bra. Eftersom vi vistas mycket inomhus är det av intresse att öka tillgången till dagsljus även där.

Solatube förvandlar mörka rum till utrymmen med naturligt dagsljus. Solatube dagsljussystem bygger på en patenterad teknik, kallad Raybender 3000, och har en reflektor (kupol på yttertaket) som samlar in både omgivningsljus och direkt dagsljus, från alla vinklar på himlen. Dagsljuset går via ett högreflekterande rörsystem och en prisma sprider sedan ut det naturliga dagsljuset med bred vinkel och ljusar upp tidigare mörka utrymmen med vackert dagsljus.

Produkten har nu funnits i Sverige i fyra år och förekommer på skolor, industrier, sjukhus samt i passivhus. Rörsystemet finns i fyra dimensioner med diametrarna 250, 350, 530 och 740 mm. Det kan byggas till en maximal längd på 25 m. Vinkelrör (adaptrar) på 30 grader kan sammanfogas tre st, till en 90 graders vinkel. Rörets insida är högreflekterande med en reflektans på 99,7%. Ljusförlusten är 5% per 3m. Likaså är ljusförlusten 5% i en 90-graders böj.

Solatube är försedd med en mekanisk dimmer där en motor styr två "vingar" som täpper till röret, och därmed går det att ändra nivån på ljusinsläppet. För att få tillräcklig belysning även när det är mörkt, sitter en LED-slinga monterad inne i röret. Kopplad till en dagsljussensor ser den till att ljusnivån är konstant, oavsett tid på dygnet.

Kostnaden för 1,5 meter av systemet varierar mellan 5.000 och 15.000 kr, beroende på dimension. Installationskostnaden beror på hur omständigheterna ser ut vid installation, men är inte dyrare än att installera ett vanligt takfönster.

Se filmen på Svensk Byggtjänsts hemsida 
http://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/play/el-tele/dagsljus-som-belysning/24711


Skriven av Harald Holm

Solatube, Skällingeskolan, Varberg
Solatube, Skällingeskolan, Varberg
Solatube med LED-hybrid, skola, Varberg
Solatube med LED-hybrid, skola, Varberg
Solatube med LED-hybrid, förskola, Varberg
Solatube med LED-hybrid, förskola, Varberg

Nyheter

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.