• Nyheter
  • Dags att utse vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2022

Nyheter

Dags att utse vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2022

Dags att utse vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2022
2022-02-15
Snart är det dags att återigen dela ut Nordbyggs Guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet. 10 produkter har nominerats till priset som delas ut i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst.

Produkterna som nominerats till Nordbyggs Guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet är utvalda utifrån drygt 100 produkter som publicerats i Byggkatalogens nyhetsbevakning under 2021.

Nomineringarna kommer att presenteras löpande hos Byggkoll under perioden 15 februari till 19 april. Vinnaren utses därefter av en jury och priset delas ut under Nordbygg den 28 april 2022.

De nominerade är:


Nordbyggs Guldmedalj
Nordbyggs Guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet instiftades av Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst och delades ut för första gången år 2010.

Tidigare vinnare:
Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas. Medaljen har delats ut årligen sedan dess och har visat på en imponerande bredd av innovationer representerade av allt ifrån stora industrikoncerner som t.ex. 3M till enskilda entreprenörer. Intelligenta fuktsensorer, mobil betongstation och arbetsbyxa för gravida är några exempel ur den långa raden vinnare av Nordbyggs Guldmedalj.

Till vinnare av Nordbyggs Guldmedalj 2021 valde juryn att uppmärksamma Exoskelettet HA EXO-O1 från Hilti. En innovativ produkt som bidrar till social hållbarhet genom en förbättrad arbetsmiljö och säkerhet. 

Skriven av Jenny Öhlund

Nordbyggs guldmedalj 2021 gick till den ergonomiska produkten HA EXO-O1 Exoskelett från Hilti
Nordbyggs guldmedalj 2021 gick till den ergonomiska produkten HA EXO-O1 Exoskelett från Hilti

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.