Nyheter

Byter hänvisning vid ändrad fara

Byter hänvisning vid ändrad fara
Med den nya nödbelysningsarmaturen Pathfinder kan hänvisningen ändras. Känner en branddetektor av rök i utrymningsvägen visar armaturen en alternativ väg ut.

    
 

Nödbelysningsarmaturen Pathfinder är försedd med två olika ljuskammare och piktogram. Styrning via branddetektorer och sprinkler kan sedan få armaturen att skifta hänvisning för utrymningsvägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid en brand i, eller i närheten av, en utrymningsväg kan förutsättningarna för evakuering ändras helt. För att hantera det har en ny typ av nödbelysningsarmatur utvecklats av Effekta Power Systems.

– Vid utrymning är det alltid viktigt att styra människor så att de tar rätt väg. Det kan vår nya armatur hjälpa till med eftersom den visar olika hänvisningar beroende på den aktuella situationen, säger Mikael Rosdahl, vd på Effekta.

Det hela görs möjligt av att armaturen styrs av yttre händeler och är utformad med två olika ljuskammare som kan lysa upp två skilda piktogram.

Kan styras av branddetektor

Via en anslutning till ett externt potentialfritt relä kan hänvisningsarmaturen styras av branddetektorer eller sprinklersystem. Vid aktivering sluts eller bryts den anslutna slingan, vilket i sin tur gör att armaturen skiftar ljuskammare och piktogram. På så vis kan alternativ pilriktning och flyktväg visas. Eller så kan ett rött kryss visa att nödutgången inte ska användas.

– Armaturen har exempelvis monterats hos Ikea och visar på en utrymningsväg över ett parkeringsdäck. Men om någon sprinkler löser ut där, så skiftar armaturen till ett rött kryss, säger Mikael Rosdahl.

Säkerhet mot spänningsbortfall

Armaturen är avsedd att anslutas till ett centralt nödljusaggregat. Det kan vara en växelriktare eller avbrottsfri kraftförsörjning (UPS).

Armaturen har två lysdioder som ljuskällor och har skyddsklass IP40.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.