Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Byggkatalogen i Almedalen

Byggkatalogen i Almedalen
I Almedalen var det i år ca 3500 arrangemang och 350 av dem handlade om byggande och infrastruktur. Det gör vår bransch till en av de största aktörerna där, Byggkatalogen var på plats för att se vilka frågor som är aktuella.

När det finns så mycket att välja på, hur syns man i vimlet? Jo man slår sig ihop med andra. I år hade bla Nordbygg, Saint Gobain och Sveriges Byggindustrier skapat Samhällsbyggararenan, där det var seminarier från morgon till kväll. Även Svensk Byggtjänst var en av de som medverkade där. Tillsammans med renoveringscentrum presenterade man den alldeles nya webbplatsen renoveringsinfo.se, där kunskap om renoveringar, material och metoder skall presenteras.

Andra heta ämnen för seminarierna var energieffektivitet, hållbarhet och digitalisering. RISE hade ett seminarium som handlade om detta. Stadsbyggnadsministern medverkade och det pratades om allt från att digitalisera och effektivisera plan- och byggprocessen, till hur man kan mäta energi och annat för att på så sätt få till hållbarare städer. Vikten av att hantera hela livscykelperspektivet för hus och anläggningar påpekades flera gånger.

Naturligtvis handlade många seminarier om bostadsfrågan, om varför det byggs för lite och vad det beror på. Årets vinkel var framförallt att detta är en finansiell fråga. Att bristen på bostäder beror på begränsad rörlighet, för dålig omsättning på bostadsmarknaden och för korta flyttkedjor. Krav på slopad ”flyttskatt”, nya typer av bosparandeformer, begränsad överklagningsrätt vid planärenden var några av de idéer som lyftes fram, hos bl a Veidekke, BoKlok och NCC.

Byggnads och Byggcheferna fortsatte sin kampanj "Stoppa machokulturen i byggbranschen" med ett seminarium om jämställdhet och hur vi ska få fler kvinnor till de tekniska utbildningarna och ut på byggarbetsplatserna. Det är idag bara 0,8 % av Byggnads medlemmar som är tjejer.

Man kan fundera på om Almedalen har blivit för stort, men för vår bransch är det här ett bra sätt att synas och få upp viktiga frågor på bordet. Hoppas att de medverkande politikerna fick med sig många intressanta och nya idéer.

Skriven av Malena Beijer

Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan
Stoppamachokulturen.nu
Stoppamachokulturen.nu

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.