Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Byggkatalogen bevakar BAU 2015

Byggkatalogen bevakar BAU 2015
Den 19-24 januari pågick BAU 2015, världens ledande mässa för arkitektur, material och system, med omkring 2000 utställare från 40 länder, som visade allt inom arkitektur, renovering, installation och ventilation. Från Sverige deltog sju företag. 250 000 besökare från hela världen besökte mässan under de sex dagarna.

Mässan fokuserar på arkitektoniska lösningar, materialnyheter och IT-system för nybyggnation, renovering och modernisering av både kommersiella fastigheter och bostäder. 14 av de 17 utställningshallarna är dedicerade till olika byggmaterial, och där visas både nyheter och storsäljare. BAU återkommer vartannat år, och har varje gång olika fokusområden. Årets fokusområden var Intelligent urbanization, Building and users, Energy- and resource efficiency. Lösningar och idéer inom dessa temaområden var i fokus på presentationer, paneldiskussioner och seminarier i anslutning till mässan.

Fokusområden BAU 2015

Intelligent Urbanization - år 2025 kommer cirka två tredjedelar av världens befolkning bo i städer. Planering, byggnation och hantering av dessa städer kommer bli en stor utmaning.

Bulding and Users – Människor i centrala Europa spenderar över 80 procent av sin arbetstid inomhus. Om förhållandet i dessa utrymmen optimeras kommer det vetenskapligt ha en inverkan på arbetsprestationen.

Energy- and Resource Efficiency – Hur vi använder energi och våra naturresurser kommer att bli en av de största utmaningarna. Hållbart byggmaterial, innovativa tekniker för återvinning av material och smarta IT-lösningar för planering av energieffektiva byggnader är bara några exempel på viktiga frågor.

Länk till mässans webbplats: http://www.bau-muenchen.com/de/Home

Prisbelönta produktnyheter

På mässan visades två olika tävlingar upp. Den ena var utlyst av BAKA, ett nätverk av arkitekter, ingenjörer och företag som arbetar med konsultverksamhet inom renovering. Priset hette Praxis Altbau award for product innovations modernising old buildings 2015. De nominerade produkterna sträckte sig från tätmassor till ventilationslösningar. Alla påfallande moderna produkter som ändå kan användas vid renovering av flera 100 år gamla hus. Vinnaren var ett klimatsystem för tegelhus.

Det andra priset delades ut av arkitekturtidskriften AIT i samarbete med BAU. Det fokuserade på nyskapande arkitektoniska lösningar och hette Innovationspreis Architektur + Bauwesen 2015. Det var över 30 nominerade produkter, och fokus låg på nyskapande produkter med intressant design. Vinnaren var en självventilerande glasfasad.

Miljö i fokus

När Byggkatalogen gick runt på mässan insåg vi att det här verkligen inte är bransch som halkat efter när det gäller miljöanpassning. I var och varannan monter fanns nya intressanta lösningar på klimatanpassade, hållbara produkter. Särskilt låg fokus på traditionella material och produkter med annorlunda lösningar. Vi såg bland annat ett snyggt betongelement för fasader, med återvunnen betong på insidan och betong blandad med återvunnet tegel på utsidan. Mellan betonglagren hade man fyllt på med miljöklassad isolering. Det visades av några studenter från Universitetet i Zagreb, som hoppades på spridning i hela Europa.

Skriven av Malena Beijer Mörck.

ECO-Sandwich från Zagreb
ECO-Sandwich från Zagreb
Monter med fasadfärg
Monter med fasadfärg
Monter med lamellskivor
Monter med lamellskivor

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.