• Nyheter
  • Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

Nyheter

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr
Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

I’m green™ Polyeten används sedan tidigare bland annat i förpackningsbranschen och kategoriseras idag som hög densitet polyeten (HDPE) och linjär låg densitet polyeten (LLDPE). Materialet är återvinningsbart och verkar mångsidigt i sin kvalitet, genom att välja in det som ett nytt byggnadsmaterial ses T-Tät Standard BIO som ett gott exempel på att byggbranschen kan och behöver ställa om till mer hållbara alternativ.

Det är företaget Braskem som står för utveckligen av I’m green™ Polyeten. Materialet framställs av den förnybara råvaran sockerrör som under sin tillväxt fångar upp CO² i atmosfären och binder koldioxid. Till skillnad mot konventionell polyeten, framställd av fossila råvaror som olja eller naturgas, bidrar alltså I’m green™ Polyeten till att minska utsläppen av växthusgaser.

En utmaning i framtagandet av en ny produkt är att säkerställa samma fysiska kvalitet och andra krav som i befintliga produkter och material. T-Tät Standard BIO, som består av 90% fossilfritt material, har därför genomgått grundliga kontroller. Utvärderingen av produkten visar att den uppfyller samma egenskaper likt byggfolien T-Tät Standard som funnits i sortimentet sedan tidigare.

T-Emballage Bygg meddelar också att leverantörerna av råvaran uppfyller gällande grundregler för hållbar utveckling så som respekt för biologisk mångfald och god miljöpolicy. Kraven står i stark kontrast till icke hållbar råvaruproduktion av sockerrör samt påföljande skövling av regnskog.

T-Tät Standard BIO används som luft- och ångspärr i isolerade byggnaders ytterväggar, tak och golv. Den ger en konstruktion som blir lufttät och fuktskyddad och minskad energiförlust i uppvärmda utrymmen. Levereras på rulle i bredd 2700 mm  och längd 25 m.


Skriven av Jenny Öhlund

T-Tät Standard BIO av I'm green™ Polyeten
T-Tät Standard BIO av I'm green™ Polyeten
T-Tät Standard BIO av I'm green™ Polyeten
T-Tät Standard BIO av I'm green™ Polyeten
T-Tät Standard BIO av I'm green™ Polyeten
T-Tät Standard BIO av I'm green™ Polyeten

Nyheter

Den nya flexibla färgskrapan

2022-01-17
Måleriverktyg

Speedheaters Flexiskrapa är ett nytt unikt multiverktyg med 6 möjliga profiler i 1. Skrapan är ergonomiskt utformat med flexibel vinkellösning och två fasta lägen med möjlighet att kunna arbeta med skärets alla sidor utan att behöva montera om bladet!

Mattsvart takavvattning

2022-01-14
Takavvattning

Plannja har utökat sitt sortiment av takavvattning med en mattsvart kulör som gör det möjligt att ha samma mattsvarta kulör på både tak och takavvattning.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Byggkatalogens redaktion önskar alla våra kunder och läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Vi är tillbaka igen efter helgerna med aktuella produktnyheter och trendspaningar i byggbranschen. Fortsätt gärna höra av er med tips på nya och spännande produkter eller andra synpunkter och önskemål!

Gyprocs innerväggskonstruktion SlimWall frigör golvyta

Slimmade väggar som ger ökad boyta

Gyprocs nya slanka innerväggskonstruktion SlimWall beräknas frigöra 1 m² / 20 löpmeter vägg vilket med dagens kvadratmeterpriser innebär både en ekonomisk och ytmässig vinst. Väggen är icke-bärande och kan användas både vid ny– och ombyggnation.