• Nyheter
  • Brunnspasset ger brunnen rätt läge

Nyheter

Brunnspasset ger brunnen rätt läge

Brunnspasset ger brunnen rätt läge
Med verktyget Brunnspasset ska det bli enklare att placera golvbrunnen på rätt höjd och i vägrätt läge.

   
 

Brunnspasset är ett nytt verktyg som ska förenkla injusteringen av golvbrunnar vid montering. Med verktyget kan man avläsa när brunnen har rätt höjd och är placerad vågrätt.

  

Brunnspasset är ett nytt verktyg som ska underlätta monteringen av golvbrunnar i rätt läge. Verktyget har tagits fram i samarbete mellan idégivaren Thomas Bengtsson och Anders Johanson, som står för design och tillverkning genom företaget Altsom AB.

Verktyget är ett vattenpass som består av en treuddig stålskiva som står på tre justerbara gummifötter. I mitten av finns en libell som visar när verktyget, och brunnen, är placerat helt vågrätt. På verktyget finns även en uppfällbar linjal för avvägning av rätt höjd.

Rätt höjd ger rätt fall

För att man ska få rätt fall på golvet är det viktigt att brunnen sitter på exakt rätt höjd. Via en referenspunkt kan man justera brunnens höjd med hjälp av ett laserinstrument.

– På brunnspasset finns en linjal som man kan fälla upp. Sedan kan man enkelt avläsa laserstrålen mot linjalen och göra nödvändiga höjdjusteringar, säger Anders Johansson.

Så placeras brunnen vågrätt

När en brunn ska placeras vågrätt lägger man i många fall ett vanligt vattenpass tvärs över brunnen, berättar Anders Johansson. Om locket är buktigt blir det fel och därför tar man ibland av locket. Att sätta tillbaka locket så att det blir tätt är svårt. Vilket gör att man riskerar att få ner betongslam i brunnen när golvet sedan gjuts. Något som i förlängningen kan ge problem med otät klämring och fuktskador. Men med brunnspasset ska den risken elimineras.

– För att rikta in brunnen vågrätt placerar man brunnspassets fötter på brunnskanten. Då behöver man inte ta av locket och det spelar ingen roll om det skulle vara buktigt, förklarar Anders Johansson.

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.