• Nyheter
  • Bredmönstrat fiskbensgolv av härdad ek

Nyheter

Bredmönstrat fiskbensgolv av härdad ek

Bredmönstrat fiskbensgolv av härdad ek
Bjelins bredmönstrade fiskbensgolv av härdad ek har ett bredare format än traditionella fiskbensgolv. Det breda formatet passar extra bra i stora lokaler och en speciell härdningsprocess ger ett trägolv med extra hög hållfasthet.

Bjelins bredmönstrade fiskbensgolv har golvstavar med ett format på 96×576 mm. Det breda formatet passar extra bra i större lokaler och då golvet uppges vara både tåligare och fukttåligare kan det med fördel användas i lokaler med hög gångtrafik och högt slitage, t ex kök eller restauranger.

Golvet lanserades under våren i både Sverige och globalt och är enligt företaget det första bredmönstrade fiskbensgolvet av härdad ek på marknaden. 

Den patenterade härdningsprocessen, Woodora, gör golvet extra starkt. Metoden har utvecklats av Bjelins systerbolag Välinge Innovation.

Råvaran är närproducerad och kommer från FSC-certifierad skog och då tillgången på ek med hög kvalitet kan vara begränsad har företaget tagit fram en metod för att få ut mer golvyta ut ur varje ekstam.

Fiskbensgolvet finns i fyra mattlackerade utföranden; ljus, gråpigmenterad, naturell samt vitpigmenterad.

Golvet läggs fritt, flytande ovanpå undergolvet och med låssystemet 5G klickas stavarna ihop utan spikning eller limning.  

Mått
Bredd: 96 mm. Längd: 576 mm. Tjocklek: 11 mm.

Skriven av Anna Göth

Bjelin Fiskbensgolv av härdad ek
Bjelin Fiskbensgolv av härdad ek

Nyheter

Litet uppkopplat vattenpass

Hultafors lanserar ett multifunktionellt och digitalt minivattenpass med Bluetooth som kombinerar funktionerna hos vattenpass, lutningsmätare och vinkelmätare i ett. Det lilla vattenpasset kan placeras i trånga och svåråtkomliga utrymmen där man via en app kan läsa av och lagra mätningen i sin smartphone.

ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med rörelsekänsliga solceller

Närvarostyrda belysningsstolpar med solceller

Det svenska företaget Leading Light AB utvecklar och tillverkar soldrivna, närvarostyrda och uppkopplade belysningssystem för hållbara städer. En av produkterna är de närvarostyrda belysningsstolparna ActiveLights Hybrid som till större delen drivs med energi från de integrerade solcellspanelerna och endast växlar över till elnätet vid behov. De behovsstyrda stolparna lyser först när en förbipasserande närmar sig vilket kan spara upp till 80% energi enligt företaget.

Kräftgång i kontorsbyggandet under första halvåret

Enligt NAVET Analytics kommande konjunkturrapport, Marknadstrender bygg, visar kontorsbyggandet ingen tendens att lyfta efter fjolårets nedgång. 2020 minskade de påbörjade ny- och ombyggnadsinvesteringarna med 10 procent och under första halvåret i år visar utfallet nolltillväxt jämfört med samma period 2020.

MX-A utsugsklämma för en dammfri blandning

Dammfri blandning

Cement, murbruk och spackelmassor som blandas med visp i murarhink ger upphov till damm, både när materialet hälls över till hinken och vid blandning. Det finkorniga dammet kan innehålla kvarts med mera som kan leda till ohälsa. Festool erbjuder en enkel liten lösning i form av en utsugsklämma som kopplas till dammsugaren och minskar på dammet och skapar en bättre arbetsmiljö.