Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Brandinklädnad av balkar och pelare

Nyheter

Brandinklädnad av balkar och pelare

Aestuver
Aestuver är en lätthanterlig brandskyddsskiva i cement som klarar kraven i alla typer av utrymmen, säväl inne som ute.

Aestuver är en skiva från Fermacell som från årsskiftet säljs och ingår i Cembrits sortiment. Skivan är tillverkad av sand, cement, glasskumsgranulat och glasfiber. Det faktum att glasskumsgranulatet innehåller mycket luft bidrar till skivans låga vikt och gör den robusta skivan lätthanterlig. Det vanligaste användningsområdet för skivan är inklädnad av stålbalkar och pelare. Skivan är armerad med glasfiber som ger den en hög hållfasthet samt att det håller ihop skivan effektivt vid brand.

Då skivan är resistent mot frost, väder och vind kan den användas både ute och inne. Skivan betraktas som obrännbar, brandklass A1, enligt EN 13501-1. Brandtester finns för en mängd konstruktioner: R30–R240. Aestuver har en tryckstyrka på ca 9 N/mm2. Skivan kan även putsas med H2O lättbruk.

Aestuver har formatet 1200 x 2600 mm och finns i tjocklekar från 15 till 60 mm. Vikten varierar mellan 12 och 41 kg/m2. För att bedöma vilken tjocklek man ska använda behöver man bland annat veta hur många minuter stålprofilen ska brandskyddas och från hur många håll stålprofilen exponeras för brand. Inga montageprofiler krävs då skivorna skjuts ihop som en låda med hjälp av en klammerpistol.

Skriven av Harald Holm

Effektivt brandskydd
Effektivt brandskydd
 1) Aestuver-skiva. 2) Spikkloss. 3-4) Skjutklammer
1) Aestuver-skiva. 2) Spikkloss. 3-4) Skjutklammer

Nyheter

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Betongtakpanna i nytt utförande

2020-03-23
Takpannor

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.