• Nyheter
  • Brandinklädnad av balkar och pelare

Nyheter

Brandinklädnad av balkar och pelare

Aestuver
Aestuver är en lätthanterlig brandskyddsskiva i cement som klarar kraven i alla typer av utrymmen, säväl inne som ute.

Aestuver är en skiva från Fermacell som från årsskiftet säljs och ingår i Cembrits sortiment. Skivan är tillverkad av sand, cement, glasskumsgranulat och glasfiber. Det faktum att glasskumsgranulatet innehåller mycket luft bidrar till skivans låga vikt och gör den robusta skivan lätthanterlig. Det vanligaste användningsområdet för skivan är inklädnad av stålbalkar och pelare. Skivan är armerad med glasfiber som ger den en hög hållfasthet samt att det håller ihop skivan effektivt vid brand.

Då skivan är resistent mot frost, väder och vind kan den användas både ute och inne. Skivan betraktas som obrännbar, brandklass A1, enligt EN 13501-1. Brandtester finns för en mängd konstruktioner: R30–R240. Aestuver har en tryckstyrka på ca 9 N/mm2. Skivan kan även putsas med H2O lättbruk.

Aestuver har formatet 1200 x 2600 mm och finns i tjocklekar från 15 till 60 mm. Vikten varierar mellan 12 och 41 kg/m2. För att bedöma vilken tjocklek man ska använda behöver man bland annat veta hur många minuter stålprofilen ska brandskyddas och från hur många håll stålprofilen exponeras för brand. Inga montageprofiler krävs då skivorna skjuts ihop som en låda med hjälp av en klammerpistol.

Skriven av Harald Holm

Effektivt brandskydd
Effektivt brandskydd
 1) Aestuver-skiva. 2) Spikkloss. 3-4) Skjutklammer
1) Aestuver-skiva. 2) Spikkloss. 3-4) Skjutklammer

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.