• Nyheter
  • Brandinklädnad av balkar och pelare

Nyheter

Brandinklädnad av balkar och pelare

Aestuver
Aestuver är en lätthanterlig brandskyddsskiva i cement som klarar kraven i alla typer av utrymmen, säväl inne som ute.

Aestuver är en skiva från Fermacell som från årsskiftet säljs och ingår i Cembrits sortiment. Skivan är tillverkad av sand, cement, glasskumsgranulat och glasfiber. Det faktum att glasskumsgranulatet innehåller mycket luft bidrar till skivans låga vikt och gör den robusta skivan lätthanterlig. Det vanligaste användningsområdet för skivan är inklädnad av stålbalkar och pelare. Skivan är armerad med glasfiber som ger den en hög hållfasthet samt att det håller ihop skivan effektivt vid brand.

Då skivan är resistent mot frost, väder och vind kan den användas både ute och inne. Skivan betraktas som obrännbar, brandklass A1, enligt EN 13501-1. Brandtester finns för en mängd konstruktioner: R30–R240. Aestuver har en tryckstyrka på ca 9 N/mm2. Skivan kan även putsas med H2O lättbruk.

Aestuver har formatet 1200 x 2600 mm och finns i tjocklekar från 15 till 60 mm. Vikten varierar mellan 12 och 41 kg/m2. För att bedöma vilken tjocklek man ska använda behöver man bland annat veta hur många minuter stålprofilen ska brandskyddas och från hur många håll stålprofilen exponeras för brand. Inga montageprofiler krävs då skivorna skjuts ihop som en låda med hjälp av en klammerpistol.

Skriven av Harald Holm

Effektivt brandskydd
Effektivt brandskydd
 1) Aestuver-skiva. 2) Spikkloss. 3-4) Skjutklammer
1) Aestuver-skiva. 2) Spikkloss. 3-4) Skjutklammer

Nyheter

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh nya sorptionsavfuktare D-800 och D-1200 gör det möjligt att avfukta i låga temperaturer. Det gör att de passar bra för kalla utrymmen som utsätts för fukt, exempelvis krypgrunden, källaren, tvättstugan eller husbilen. Avfuktarna är kompakta, tystgående och optimerade för drift dygnet runt.