Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Biologiskt effektivt ljus

Biologiskt effektivt ljus
Luctra är en arbetsplatsbelysning med hög ljusintensitet som liknar dagsljuset och som har justerbara inställningar för färgtemperaturen. För att skapa välbefinnande och hög effektivitet kan både intensitet och färgtemperatur anpassas efter individuell biorytm samt för olika perioder av aktivitet respektive vila under dagen.

Luctra® är en s k Human Centric Lighting, dvs en människostyrd belysning, och är avsedd att vara så lik dagsljus som möjligt både vad det gäller ljusintensitet och färgvariation under dygnet. Belysningen har en hög ljusintensitet som ligger nära dagsljuset samt justerbar färgtemperatur som kan anpassas efter individens biologiska rytm under dagen. Den är utrustad med fyra energisnåla LED-lampor, två kallvita som ger blåaktigt ljus samt två varmvita som ger rödaktigt ljus beroende på om man vill ha uppiggande eller lugnande effekt.

Belysningen finns som bords- och golvlampor i olika utföranden och är framförallt avsedda för kontor och andra arbetsplatser. Bordslamporna har självlåsande gångjärn för att kunna anpassas till arbetsplatsen.

Belysningen styrs via det elektroniska system Vitacore® som även finns som en app. Färgtemperatur och intensitet ställs in via en pekskärm på armaturen eller via en app. Med hjälp av en boost-funktion kan intensiteten maximeras på de kallvita lamporna i 30 minuter som sedan stängs av automatiskt. På armaturen finns även två USB-utgångar för laddning av telefoner och pekskärmar.

Funktion
Dagsljuset styr kroppens biorytm och gör oss mer eller mindre trötta och effektiva beroende på tid på dygnet. Genom att använda biologiskt effektivt artificiellt ljus kan man kompensera för brist på dagsljus och stabilisera biorytmen. Anpassning av ljustemperaturen under dagen påverkar kroppens hormoner och ökar välmående och prestation. Exempelvis kan ett blått kallt ljus med högre ljustemperatur användas vid stunder då vi behöver piggas upp, t ex morgnar, efter lunch osv medan ett varmt rött ljus är lugnande och kan användas vid perioder av vila t ex lunchtid och kvällstid. Olika människor har olika biologiska rytm så för att få bästa möjliga effekt från belysningen bör den anpassas efter individens förutsättningar och dygnsrytm.

Tekniska egenskaper
Färgtemperatur: Justerbar från 2 700 upp till 6 500 K.

Ljusintensitet: 1 000 lux vid 750 mm.

Livslängd: upp till 50 000 timmar.

Kylflänsar gör att lamporna normalt inte överstiger en drifttemperatur på 40 °C.

Skriven av Anna Göth

Luctra som bordsbelysning
Luctra som bordsbelysning
Luctra som golvbelysning
Luctra som golvbelysning
Luctra styrs via pekskärm eller app
Luctra styrs via pekskärm eller app

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.