Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Nyheter

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus
ESYLUX är en ledande leverantör av produktlösningar för närvarostyrd rums- och byggnadsautomation samt utomhus- och säkerhetsbelysning. Utbudet av inomhusbelysningar baseras helt och hållet på LED-baserad ljusstyrning.

SymbiLogic
Ett begrepp inom ljusstyrning inomhus är Human Centric Lighting – en belysning som har positiv biologisk effekt på människor och utsänder ljus med dynamiskt föränderlig styrka och färg, som beror på det naturliga dagsljuset. Det rör sig om kompetens både om ljus och om automation. 2015 utvecklade ESYLUX SymbiLogic Technology – en lösning som integrerar de två kompetensområdena i utvalda belysningslösningar.

SymbiLogic Technology är optimerad för biodynamisk belysning i kontorsutrymmen och är mycket energisnål. ”Vi ordnar ett ljus som förhöjer människans pigghet, koncentrationsförmåga och hälsa”, säger ESYLUX produktchef Thorsten Piper och hänvisar till de många vetenskapliga studier som bekräftar effekterna. Tack vare avancerad inbyggd sensorteknik och automatisk dagsljusanvändning minskar SymbiLogic energiförbrukningen, precis som klassisk konstantljusbelysning. Tekniken ser till att den minsta föreskrivna ljusstyrkan alltid avges.

För att användaren både ska ha fullständig kontroll och låta allt skötas automatiskt, så medger SymbiLogic Technology manuell justering av färgtemperatur och ljusstyrka när som helst, och de inställda värdena kan sparas som scener. Därmed kan användaren steglöst förändra ljusstyrkan och färgtemperaturen (”Tunable White”) och vid behov aktivera en ”ljusdusch”, eller välja ett svagare, varmvitt ljus för avkoppling under raster. SymbiLogic ser som vanligt till att ljusstyrkan är densamma – endast färgtemperaturen ändras.

Prana+
Prana+ är en golvarmatur som använder SymbiLogic-tekniken fullt ut. Den skapar ett biodynamiskt ljus, vars styrka och färg förändras under dagen och styrs av det naturliga dagsljuset. Ljuset kan när som helst ändras manuellt. Ljusstyrka och färgtemperatur kan ändras steglöst och sparas som scener. Färgtemperaturen kan ändras från varmvit, 2700 Kelvin, till dagsljus, 6500 Kelvin. Den inbyggda sensorn sörjer i alla lägen för effektivt utnyttjande av dagsljuset och begränsar belysningen till de tidpunkter när människor finns i närheten. Prana+ kan styras trådlöst och via en webbapp.

Designen på lampan komer från en erkänd tysk designstudio. Lamporna har direkt och indirekt ljus, ett huvud med flexibel linjär styrning och som tillval en patenterad fot som är kompatibel med alla slags skrivbordsytor. Foten kan dras ut och integreras smidigt även när bordsskivan sträcker sig ända ner till golvet. Golvarmaturen Prana+ finns i vitt, svarteloxerad eller krom.

ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satserna är en lättinstallerad och utbyggbar systemlösning för att ge bästa möjliga ljus i kontorsmiljöer. Olika kombinationer av master- och slavbelysningar med inbyggda, avancerade sensorer och intelligent ljusstyrning bildar en närvaro- och dagsljusberoende LED-takbelysning – ända ner till individuell reglering av varje enskild ljuskälla. ALICE Quadro-satserna består av fyra ljuskällor vardera i olika master-slav-kombinationer. I masterljuskällorna sitter drivelementen för hela satsen. Masterljuskällorna har även inbyggd närvarodetektor samt ESYLUX Light Control, som är en central styrteknik för ljusstyrning. Satsen blir därmed en dagsljusberoende anläggning som håller ljuset konstant och tänder det bara när människor finns i närheten. I den högsta utbyggnadsnivån har ESYLUX integrerat den egenutvecklade tekniken SymbiLogic Technology som skapar ett biodynamiskt ljus.

Skriven av Harald Holm

SymbiLogic
SymbiLogic
ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satser
Prana+
Prana+

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.