• Nyheter
  • Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Nyheter

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus
ESYLUX är en ledande leverantör av produktlösningar för närvarostyrd rums- och byggnadsautomation samt utomhus- och säkerhetsbelysning. Utbudet av inomhusbelysningar baseras helt och hållet på LED-baserad ljusstyrning.

SymbiLogic
Ett begrepp inom ljusstyrning inomhus är Human Centric Lighting – en belysning som har positiv biologisk effekt på människor och utsänder ljus med dynamiskt föränderlig styrka och färg, som beror på det naturliga dagsljuset. Det rör sig om kompetens både om ljus och om automation. 2015 utvecklade ESYLUX SymbiLogic Technology – en lösning som integrerar de två kompetensområdena i utvalda belysningslösningar.

SymbiLogic Technology är optimerad för biodynamisk belysning i kontorsutrymmen och är mycket energisnål. ”Vi ordnar ett ljus som förhöjer människans pigghet, koncentrationsförmåga och hälsa”, säger ESYLUX produktchef Thorsten Piper och hänvisar till de många vetenskapliga studier som bekräftar effekterna. Tack vare avancerad inbyggd sensorteknik och automatisk dagsljusanvändning minskar SymbiLogic energiförbrukningen, precis som klassisk konstantljusbelysning. Tekniken ser till att den minsta föreskrivna ljusstyrkan alltid avges.

För att användaren både ska ha fullständig kontroll och låta allt skötas automatiskt, så medger SymbiLogic Technology manuell justering av färgtemperatur och ljusstyrka när som helst, och de inställda värdena kan sparas som scener. Därmed kan användaren steglöst förändra ljusstyrkan och färgtemperaturen (”Tunable White”) och vid behov aktivera en ”ljusdusch”, eller välja ett svagare, varmvitt ljus för avkoppling under raster. SymbiLogic ser som vanligt till att ljusstyrkan är densamma – endast färgtemperaturen ändras.

Prana+
Prana+ är en golvarmatur som använder SymbiLogic-tekniken fullt ut. Den skapar ett biodynamiskt ljus, vars styrka och färg förändras under dagen och styrs av det naturliga dagsljuset. Ljuset kan när som helst ändras manuellt. Ljusstyrka och färgtemperatur kan ändras steglöst och sparas som scener. Färgtemperaturen kan ändras från varmvit, 2700 Kelvin, till dagsljus, 6500 Kelvin. Den inbyggda sensorn sörjer i alla lägen för effektivt utnyttjande av dagsljuset och begränsar belysningen till de tidpunkter när människor finns i närheten. Prana+ kan styras trådlöst och via en webbapp.

Designen på lampan komer från en erkänd tysk designstudio. Lamporna har direkt och indirekt ljus, ett huvud med flexibel linjär styrning och som tillval en patenterad fot som är kompatibel med alla slags skrivbordsytor. Foten kan dras ut och integreras smidigt även när bordsskivan sträcker sig ända ner till golvet. Golvarmaturen Prana+ finns i vitt, svarteloxerad eller krom.

ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satserna är en lättinstallerad och utbyggbar systemlösning för att ge bästa möjliga ljus i kontorsmiljöer. Olika kombinationer av master- och slavbelysningar med inbyggda, avancerade sensorer och intelligent ljusstyrning bildar en närvaro- och dagsljusberoende LED-takbelysning – ända ner till individuell reglering av varje enskild ljuskälla. ALICE Quadro-satserna består av fyra ljuskällor vardera i olika master-slav-kombinationer. I masterljuskällorna sitter drivelementen för hela satsen. Masterljuskällorna har även inbyggd närvarodetektor samt ESYLUX Light Control, som är en central styrteknik för ljusstyrning. Satsen blir därmed en dagsljusberoende anläggning som håller ljuset konstant och tänder det bara när människor finns i närheten. I den högsta utbyggnadsnivån har ESYLUX integrerat den egenutvecklade tekniken SymbiLogic Technology som skapar ett biodynamiskt ljus.

Skriven av Harald Holm

SymbiLogic
SymbiLogic
ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satser
Prana+
Prana+

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.