• Nyheter
  • Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Nyheter

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus
ESYLUX är en ledande leverantör av produktlösningar för närvarostyrd rums- och byggnadsautomation samt utomhus- och säkerhetsbelysning. Utbudet av inomhusbelysningar baseras helt och hållet på LED-baserad ljusstyrning.

SymbiLogic
Ett begrepp inom ljusstyrning inomhus är Human Centric Lighting – en belysning som har positiv biologisk effekt på människor och utsänder ljus med dynamiskt föränderlig styrka och färg, som beror på det naturliga dagsljuset. Det rör sig om kompetens både om ljus och om automation. 2015 utvecklade ESYLUX SymbiLogic Technology – en lösning som integrerar de två kompetensområdena i utvalda belysningslösningar.

SymbiLogic Technology är optimerad för biodynamisk belysning i kontorsutrymmen och är mycket energisnål. ”Vi ordnar ett ljus som förhöjer människans pigghet, koncentrationsförmåga och hälsa”, säger ESYLUX produktchef Thorsten Piper och hänvisar till de många vetenskapliga studier som bekräftar effekterna. Tack vare avancerad inbyggd sensorteknik och automatisk dagsljusanvändning minskar SymbiLogic energiförbrukningen, precis som klassisk konstantljusbelysning. Tekniken ser till att den minsta föreskrivna ljusstyrkan alltid avges.

För att användaren både ska ha fullständig kontroll och låta allt skötas automatiskt, så medger SymbiLogic Technology manuell justering av färgtemperatur och ljusstyrka när som helst, och de inställda värdena kan sparas som scener. Därmed kan användaren steglöst förändra ljusstyrkan och färgtemperaturen (”Tunable White”) och vid behov aktivera en ”ljusdusch”, eller välja ett svagare, varmvitt ljus för avkoppling under raster. SymbiLogic ser som vanligt till att ljusstyrkan är densamma – endast färgtemperaturen ändras.

Prana+
Prana+ är en golvarmatur som använder SymbiLogic-tekniken fullt ut. Den skapar ett biodynamiskt ljus, vars styrka och färg förändras under dagen och styrs av det naturliga dagsljuset. Ljuset kan när som helst ändras manuellt. Ljusstyrka och färgtemperatur kan ändras steglöst och sparas som scener. Färgtemperaturen kan ändras från varmvit, 2700 Kelvin, till dagsljus, 6500 Kelvin. Den inbyggda sensorn sörjer i alla lägen för effektivt utnyttjande av dagsljuset och begränsar belysningen till de tidpunkter när människor finns i närheten. Prana+ kan styras trådlöst och via en webbapp.

Designen på lampan komer från en erkänd tysk designstudio. Lamporna har direkt och indirekt ljus, ett huvud med flexibel linjär styrning och som tillval en patenterad fot som är kompatibel med alla slags skrivbordsytor. Foten kan dras ut och integreras smidigt även när bordsskivan sträcker sig ända ner till golvet. Golvarmaturen Prana+ finns i vitt, svarteloxerad eller krom.

ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satserna är en lättinstallerad och utbyggbar systemlösning för att ge bästa möjliga ljus i kontorsmiljöer. Olika kombinationer av master- och slavbelysningar med inbyggda, avancerade sensorer och intelligent ljusstyrning bildar en närvaro- och dagsljusberoende LED-takbelysning – ända ner till individuell reglering av varje enskild ljuskälla. ALICE Quadro-satserna består av fyra ljuskällor vardera i olika master-slav-kombinationer. I masterljuskällorna sitter drivelementen för hela satsen. Masterljuskällorna har även inbyggd närvarodetektor samt ESYLUX Light Control, som är en central styrteknik för ljusstyrning. Satsen blir därmed en dagsljusberoende anläggning som håller ljuset konstant och tänder det bara när människor finns i närheten. I den högsta utbyggnadsnivån har ESYLUX integrerat den egenutvecklade tekniken SymbiLogic Technology som skapar ett biodynamiskt ljus.

Skriven av Harald Holm

SymbiLogic
SymbiLogic
ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satser
Prana+
Prana+

Nyheter

Den nya flexibla färgskrapan

2022-01-17
Måleriverktyg

Speedheaters Flexiskrapa är ett nytt unikt multiverktyg med 6 möjliga profiler i 1. Skrapan är ergonomiskt utformat med flexibel vinkellösning och två fasta lägen med möjlighet att kunna arbeta med skärets alla sidor utan att behöva montera om bladet!

Mattsvart takavvattning

2022-01-14
Takavvattning

Plannja har utökat sitt sortiment av takavvattning med en mattsvart kulör som gör det möjligt att ha samma mattsvarta kulör på både tak och takavvattning.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Byggkatalogens redaktion önskar alla våra kunder och läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Vi är tillbaka igen efter helgerna med aktuella produktnyheter och trendspaningar i byggbranschen. Fortsätt gärna höra av er med tips på nya och spännande produkter eller andra synpunkter och önskemål!