Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Nyheter

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus

Biologiskt aktiv belysning för bästa möjliga ljus
ESYLUX är en ledande leverantör av produktlösningar för närvarostyrd rums- och byggnadsautomation samt utomhus- och säkerhetsbelysning. Utbudet av inomhusbelysningar baseras helt och hållet på LED-baserad ljusstyrning.

SymbiLogic
Ett begrepp inom ljusstyrning inomhus är Human Centric Lighting – en belysning som har positiv biologisk effekt på människor och utsänder ljus med dynamiskt föränderlig styrka och färg, som beror på det naturliga dagsljuset. Det rör sig om kompetens både om ljus och om automation. 2015 utvecklade ESYLUX SymbiLogic Technology – en lösning som integrerar de två kompetensområdena i utvalda belysningslösningar.

SymbiLogic Technology är optimerad för biodynamisk belysning i kontorsutrymmen och är mycket energisnål. ”Vi ordnar ett ljus som förhöjer människans pigghet, koncentrationsförmåga och hälsa”, säger ESYLUX produktchef Thorsten Piper och hänvisar till de många vetenskapliga studier som bekräftar effekterna. Tack vare avancerad inbyggd sensorteknik och automatisk dagsljusanvändning minskar SymbiLogic energiförbrukningen, precis som klassisk konstantljusbelysning. Tekniken ser till att den minsta föreskrivna ljusstyrkan alltid avges.

För att användaren både ska ha fullständig kontroll och låta allt skötas automatiskt, så medger SymbiLogic Technology manuell justering av färgtemperatur och ljusstyrka när som helst, och de inställda värdena kan sparas som scener. Därmed kan användaren steglöst förändra ljusstyrkan och färgtemperaturen (”Tunable White”) och vid behov aktivera en ”ljusdusch”, eller välja ett svagare, varmvitt ljus för avkoppling under raster. SymbiLogic ser som vanligt till att ljusstyrkan är densamma – endast färgtemperaturen ändras.

Prana+
Prana+ är en golvarmatur som använder SymbiLogic-tekniken fullt ut. Den skapar ett biodynamiskt ljus, vars styrka och färg förändras under dagen och styrs av det naturliga dagsljuset. Ljuset kan när som helst ändras manuellt. Ljusstyrka och färgtemperatur kan ändras steglöst och sparas som scener. Färgtemperaturen kan ändras från varmvit, 2700 Kelvin, till dagsljus, 6500 Kelvin. Den inbyggda sensorn sörjer i alla lägen för effektivt utnyttjande av dagsljuset och begränsar belysningen till de tidpunkter när människor finns i närheten. Prana+ kan styras trådlöst och via en webbapp.

Designen på lampan komer från en erkänd tysk designstudio. Lamporna har direkt och indirekt ljus, ett huvud med flexibel linjär styrning och som tillval en patenterad fot som är kompatibel med alla slags skrivbordsytor. Foten kan dras ut och integreras smidigt även när bordsskivan sträcker sig ända ner till golvet. Golvarmaturen Prana+ finns i vitt, svarteloxerad eller krom.

ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satserna är en lättinstallerad och utbyggbar systemlösning för att ge bästa möjliga ljus i kontorsmiljöer. Olika kombinationer av master- och slavbelysningar med inbyggda, avancerade sensorer och intelligent ljusstyrning bildar en närvaro- och dagsljusberoende LED-takbelysning – ända ner till individuell reglering av varje enskild ljuskälla. ALICE Quadro-satserna består av fyra ljuskällor vardera i olika master-slav-kombinationer. I masterljuskällorna sitter drivelementen för hela satsen. Masterljuskällorna har även inbyggd närvarodetektor samt ESYLUX Light Control, som är en central styrteknik för ljusstyrning. Satsen blir därmed en dagsljusberoende anläggning som håller ljuset konstant och tänder det bara när människor finns i närheten. I den högsta utbyggnadsnivån har ESYLUX integrerat den egenutvecklade tekniken SymbiLogic Technology som skapar ett biodynamiskt ljus.

Skriven av Harald Holm

SymbiLogic
SymbiLogic
ALICE Quadro-satser
ALICE Quadro-satser
Prana+
Prana+

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.