Nyheter

Biobaserade PEX-rör

Biobaserade PEX-rör
Uponor lanserar biobaserade PEX-rör som uppskattas ge upp till 88 % lägre koldioxidutsläpp jämfört med traditionella PEX-rör.

De nya biobaserade PEX-rören har samma produktegenskaper som dagens PEX-rör. BioPEX-rören kan användas till tappvattenkopplingar, golvvärme och radiatorkopplingar både i nybyggnationer och renoveringar. De kommer finnas tillgängliga i produktserierna Uponor Comfort Pipe PLUS Blue, Uponor Aqua Pipe Blue och Uponor Combi Pipe Blue.

BioPEX-rören har upp till 88 % lägre koldioxidutsläpp jämfört med nuvarande produktstandard. Detta då förnybara råvaror används i tillverkningsprocessen och all produktion sker med förnybar el.  Siffrorna är uppskattade och baseras på Uponors egna beräkningar enligt den europeiska miljöstandarden för produktdeklarationer, EN 15804. När miljövarudeklarationerna (EPD) för de biobaserade PEX-rören publiceras kommer koldioxidavtrycket att granskas externt.

Hela leveranskedjan är certifierad av ISCC (International Sustainability and Carbon Certification), en global, oberoende organisation som säkerställer spårbarhet och transparens genom hela leverans- och produktionsprocessen. Den förnybara råvaruförsörjningen bygger på massbalansprincipen vilket innebär att för varje ton ISCC-certifierad förnybar råvara som används i tillverkningen kan motsvarande mängd PEX-rör ISCC-certifieras. 

Skriven av Anna Göth

Uponor BioPEX finns som Comfort Pipe PLUS Blue, Aqua Pipe Blue och Combi Pipe Blue.
Uponor BioPEX finns som Comfort Pipe PLUS Blue, Aqua Pipe Blue och Combi Pipe Blue.
Leveranskedjan är certifierad av ISCC
Leveranskedjan är certifierad av ISCC

Nyheter

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.