Nyheter

Bevakning för säkrare skola

Bevakning för säkrare skola
Härrydaskolan har låtit installera ett system som söker av och analyserar händelser i det bevakade området. Kostnaderna för skadegörelse har minskat med nära 90 procent sedan kamerorna sattes upp.


Av Karin Larén-Hallström

 

I dagarna är det skolstart för hundratusentals elever runt om i Sverige. I samband med att sommarlovet tar slut inträffar tyvärr också en hel del inbrott, bränder och skadegörelse i skolfastigheterna. Ofta handlar det om rena impulshandlingar när gäng samlas efter skoltid i området.

Speciellt för skolor

Härrydaskolan utanför Göteborg har löst problemet med ett bevakningssystem speciellt utvecklat för skolor.
De kameror som finns runt skolan detekterar och analyserar ständigt vad som händer i det bevakade området. Vid misstänkta aktiviteter kallas en väktare ut. Alternativt kan operatören prata med förövarna genom kameran.
Det kan i sin tur förhindra eller minska omfattningen på skadegörelse. Tillåtna aktiviteter, till exempel bollspel, lämnas utan åtgärd.

Integritetsskydd
Skolbevakaren anonymiserar och skyddar personers integritet. Systemet avidentifierar personer som rör sig på och runt skolan. Det är enbart en larmoperatör som kan följa skeendet.
– Vi har tidigare försökt med flera åtgärder för att minska skadegörelsen utan att lyckas. Att sätta upp kameror har vi sett som en sista utväg, men denna kameralösning var precis vad vi sökte. Den är billig, vi behöver inte ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen och den förebygger skadegörelse. Det tycker vi är viktigare än att sätta fast dem som har orsakat skadegörelsen, säger Jan Svensson, säkerhetstekniker på Härryda kommun.

Sparar pengar

Eftersom åtgärder vidtas på ett tidigt stadium kan skolan undvika stölder och skadegörelse och därigenom slippa tids- och kostnadskrävande utredningar.
–Det är en rejäl besparing. Men det handlar inte enbart om att spara pengar, utan ger också sociala vinster med färre ungdomar som behöver ångra sig och stå till svars för klotter och krossade rutor, säger Jan Svensson.

Om företaget Mindmancer

Skolbevakaren är utvecklad av Mindmancer, ett företag inom Chalmers Innovation. Företaget samarbetar med flera godkända larmcentraler och ett rikstäckande partner-nätverk av larm- och CCTV -installatörer.

Nyheter

Digitalt vattenpass

Tidigare i höstas lanserade FLEX sitt nya digitala vattenpass med funktioner som gör det enkelt att avläsa en exakt vinkel. Vattenpasset har dubbla displayer, belysta libeller och en hållfunktion som gör det möjligt att avläsa mätvärdet i efterhand.

Världens mest spridda byggblock förnyas

Världens mest spridda byggblock förnyas

Byggkatalogen bevakade för någon vecka sen mässan LEGO World på Kistamässan. Vi ville titta på framtidens byggare och när vi gjorde det hittade vi en materialnyhet som är glädjande. LEGO har utvecklat ett byggblock i bioplast. LEGO Plants tillverkas av sockerrör.

Lysande stamskydd

JOM - Järn i offentlig miljö utökar sitt sortiment av stamskydd med en LED-belyst variant av modellen Ett. Stamskyddet som fungerar som påkörningsskydd är försett med en LED-list på den övre ramen, vilken ger både en vacker effekt och bra synlighet i höstmörkret.

Ny serie monteringslim

Ny serie monteringslim

Sikas nya serie med monteringslim består av tre olika produkter som tillsammans ska fungera som en helhetslösning för den professionella användaren. Monteringslimmen täcker in alla behov, allt från mindre, lättare monteringar till montering av tyngre föremål och även fogning.