Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.

Nyheter

Betongtakpanna i nytt utförande

Betongtakpanna
BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Aerlox betongtakpannor är designade med en ny profil och skugglinje i takpannans framkant som ger pannan ett nättare och modernare intryck och ger taket ett skuggspel som ändras under dagen. Den nya utformningen har modellerats fram i datorprogram för att uppnå en lägre vikt och en nättare, modernare profil samtidigt som hållfastheten har kunnat ökas.

Takpannorna är tillverkade av tät betong som gör att takpannan absorberar mindre vatten. De har även utformats med droppkant som gör att vatten inte sugs upp kapillärt i pannans framkant. Detta tillsammans minskar risken för att det bildas moss- och algpåväxt på takpannorna.

Aerlox väger ungefär ett halvt kilogram lägre än en traditionell svensk betongpanna. Den låga vikten gör att takläggningen blir både lättare och snabbare, samtidigt som transporterna blir mer hållbara. En uträkning av företaget själva visar att för ett svenskt standardtak minskar vikten med cirka ett ton.

Takpannorna har tagits fram genom flera år av forskning i företagets tekniska center i Tyskland. Takpannornas motståndskraft har provats i testkammare för stormar, regn och extrem kyla. Man har även utvärderat takpannornas motståndskraft mot påväxt av mossa och alger samt utfört fysiska tester för att säkerställa att taket håller att gå på, att pannorna inte har några svaga punkter och för att undersöka dess porositet och vattenpermeabilitet.

Aerlox betongtakpannor lanseras på marknaden den 1 april och kommer finnas i kulörerna tegelröd, mörkgrå och svart.

Skriven av Anna Göth

Nyheter

Utegym för stadsmiljöer

Smekab Citylife har utökat sin produktportfölj med City Art Gym, ett utegym med träningsredskap utformade som konstnärliga skulpturer. Utegymmet är speciellt anpassat för offentliga miljöer där ett vanligt utegym inte passar eller ryms, t ex i stadsmiljöer, torg, innergårdar eller skolgårdar.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.