• Nyheter
  • Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö

Nyheter

Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö

Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö
Ett nytt pimpstensbaserat rotsubstrat från Bara Mineraler AB ska ge träd i stadsmiljö förbättrade utvecklingsmöjligheter för rötterna.

     
 

Porös skelettjord är ett nytt rotsubstrat som tagits fram för träd i stadsmiljö. Substratet innehåller kompostjord och pimpsten med hög porvolym, som ska ge god tillväxt för rötterna.
  

  

  

Det nya rotsubstratet går under namnet Porös skelettjord och är framför allt avsett för plantering av träd i stadsmiljö. Substratet som består av pimpsten och grönkompost kombinerar stor bärighet med god vattengenomströmning. Något som ska ge trädens rötter större möjligheter att utvecklas.

– Substratet ersätter traditionell skelettjord som man bygger på plats med sten och jord. Sådan jord riskerar nämligen att bli för kompakt, vilket hindrar tillväxten och i värsta fall orsakar att trädet dör, säger Mats Kron på Bara Mineraler AB.

 

Ger hög bärighet

Vid plantering läggs Porös i skikt om 30 centimeter. Eftersom pimpstenen har stor porvolym kan skiktet därefter kompakteras hårt. Runt trädet lämnas en fri ring, men i övrigt kan man lägga plattor eller annat över. Pimpstenen ger stor bärighet, och cykel och gångbanor kan byggas alldeles intill.

Olika blandningar på beställning

I standardutförande består Porös skelettjord av 70 procent pimpsten och 30 procent certifierad grönkompost.
– Men mängden grönkompost kan vi öka eller minska på beställning, liksom vi blandar in lera om det finns önskemål om det, säger Mats Kron.
Den ingående kompostjorden består av mineraljord och organiskt material som är rikt på långtidsverkande växtnäring. Dessutom är långtidsverkande spårämnen och mineraler tillsatta.
Skelettjorden levereras i storsäck på 1 000 liter, alternativt i lösvikt.

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsskivor

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.