• Nyheter
  • Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö

Nyheter

Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö

Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö
Ett nytt pimpstensbaserat rotsubstrat från Bara Mineraler AB ska ge träd i stadsmiljö förbättrade utvecklingsmöjligheter för rötterna.

     
 

Porös skelettjord är ett nytt rotsubstrat som tagits fram för träd i stadsmiljö. Substratet innehåller kompostjord och pimpsten med hög porvolym, som ska ge god tillväxt för rötterna.
  

  

  

Det nya rotsubstratet går under namnet Porös skelettjord och är framför allt avsett för plantering av träd i stadsmiljö. Substratet som består av pimpsten och grönkompost kombinerar stor bärighet med god vattengenomströmning. Något som ska ge trädens rötter större möjligheter att utvecklas.

– Substratet ersätter traditionell skelettjord som man bygger på plats med sten och jord. Sådan jord riskerar nämligen att bli för kompakt, vilket hindrar tillväxten och i värsta fall orsakar att trädet dör, säger Mats Kron på Bara Mineraler AB.

 

Ger hög bärighet

Vid plantering läggs Porös i skikt om 30 centimeter. Eftersom pimpstenen har stor porvolym kan skiktet därefter kompakteras hårt. Runt trädet lämnas en fri ring, men i övrigt kan man lägga plattor eller annat över. Pimpstenen ger stor bärighet, och cykel och gångbanor kan byggas alldeles intill.

Olika blandningar på beställning

I standardutförande består Porös skelettjord av 70 procent pimpsten och 30 procent certifierad grönkompost.
– Men mängden grönkompost kan vi öka eller minska på beställning, liksom vi blandar in lera om det finns önskemål om det, säger Mats Kron.
Den ingående kompostjorden består av mineraljord och organiskt material som är rikt på långtidsverkande växtnäring. Dessutom är långtidsverkande spårämnen och mineraler tillsatta.
Skelettjorden levereras i storsäck på 1 000 liter, alternativt i lösvikt.

Nyheter

Batteridriven väggslip

2019-09-23
Slipmaskiner

Makita har lanserat en ny väggslip med batteridrift som är den första i sitt slag. Slipen är utrustad med teleskopskaft och kan användas för slipning på väggar och tak av gips.

Förbättrad termostat från MMA

Evosense Sprint förkortar installationstiden av termostaten avsevärt, eftersom den kan vara monterad både under driftsättning och balansering. I vanliga fall kan installation av termostater bara göras efter att systemet är balanserat och att alla dimensionerande flöden finns tillgängliga och är säkerställda.

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh nya sorptionsavfuktare D-800 och D-1200 gör det möjligt att avfukta i låga temperaturer. Det gör att de passar bra för kalla utrymmen som utsätts för fukt, exempelvis krypgrunden, källaren, tvättstugan eller husbilen. Avfuktarna är kompakta, tystgående och optimerade för drift dygnet runt.