• Nyheter
  • Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö

Nyheter

Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö

Bättre tillväxt för träd i stadsmiljö
Ett nytt pimpstensbaserat rotsubstrat från Bara Mineraler AB ska ge träd i stadsmiljö förbättrade utvecklingsmöjligheter för rötterna.

     
 

Porös skelettjord är ett nytt rotsubstrat som tagits fram för träd i stadsmiljö. Substratet innehåller kompostjord och pimpsten med hög porvolym, som ska ge god tillväxt för rötterna.
  

  

  

Det nya rotsubstratet går under namnet Porös skelettjord och är framför allt avsett för plantering av träd i stadsmiljö. Substratet som består av pimpsten och grönkompost kombinerar stor bärighet med god vattengenomströmning. Något som ska ge trädens rötter större möjligheter att utvecklas.

– Substratet ersätter traditionell skelettjord som man bygger på plats med sten och jord. Sådan jord riskerar nämligen att bli för kompakt, vilket hindrar tillväxten och i värsta fall orsakar att trädet dör, säger Mats Kron på Bara Mineraler AB.

 

Ger hög bärighet

Vid plantering läggs Porös i skikt om 30 centimeter. Eftersom pimpstenen har stor porvolym kan skiktet därefter kompakteras hårt. Runt trädet lämnas en fri ring, men i övrigt kan man lägga plattor eller annat över. Pimpstenen ger stor bärighet, och cykel och gångbanor kan byggas alldeles intill.

Olika blandningar på beställning

I standardutförande består Porös skelettjord av 70 procent pimpsten och 30 procent certifierad grönkompost.
– Men mängden grönkompost kan vi öka eller minska på beställning, liksom vi blandar in lera om det finns önskemål om det, säger Mats Kron.
Den ingående kompostjorden består av mineraljord och organiskt material som är rikt på långtidsverkande växtnäring. Dessutom är långtidsverkande spårämnen och mineraler tillsatta.
Skelettjorden levereras i storsäck på 1 000 liter, alternativt i lösvikt.

Nyheter

Krukor för en klimatanpassad utemiljö

Byggkatalogen besökte Formex på Stockholmsmässan, där vi noterade att hållbarhet och återbruk är fortsatt stora trender. Klippans yllefabrik skapar filtar av spill från fabriken, återvunnen plast finns i flera produkter och priset Formex formidable gick till sneakers gjorda i svenskt skinn där sulorna byts när de slitits ut, allt för att konsumenten ska kunna ha produkten länge.

Radiatortermostat för Smarta hem

Thermostatic Valve io från Somfy är en ny radiatorventil med termostatfunktion som kan kopplas till deras Smarta hem-system TaHoma. Termostaten gör det möjligt att ställa in önskad temperatur direkt på termostaten, på distans eller med röststyrning.

Extra bred ytterpanel, Moelven Limträpanel. Foto: Lipkin

Extra bred ytterpanel

Moelvens nya limträpanel är en extra bred ytterpanel avsedd för liggande montering. Limträpanelens uppbyggnad med lameller gör att ytterpanelen trots sin bredd inte kupar sig.