Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Bänk av havsplast

Coast bänk av havsplast
Vestre lanserar en parkbänk som är tillverkad av återvunna plastsopor från havet. Bänken är utformad för placering i havsmiljöer och är ett gott exempel på hur man utifrån insamling av havsplast kan skapa en helt ny produkt.

Sittytan på bänken Coast är tillverkad av återvunnen plast som plockats upp från stränder i Norge. Stommen är av varmförzinkat och pulverlackerat stål.

Då plasten kommer från uppsamlad havsplast och därmed kan vara av ojämn kvalitet så finns det en risk för att plastdelarna kan vittra sönder. Därför är ramen utformad för att plastdelarna ska kunna bytas ut vid behov antingen via ett slags pantsystem eller genom ett hyresavtal med regelbunden service från Vestre. Den använda plasten återvinns sedan i sin tur till nya produkter.

Bänken är speciellt utformad för placering i havsmiljöer, t ex på en brygga i en hamn eller på en klippa i skärgården för att visualisera kretsloppet från havsplasten. 

Möbeln är designad av Allan Hagerup som tidigare skapat andra möbelserier för Vestre, t ex Kong och Dialog.

I ett första steg har Vestre tillverkat en prototyp av bänken och eftersom råmaterialet är återvunnen havsplast av ojämn kvalitet, följer därefter testning av t ex toxicitet och UV-slitage. Målet är att lansera Coast i limiterad upplaga på marknaden under 2021.

Vestre gick tidigare i år in i företaget Ogoori vars mål är att återvinna plastsopor från haven för användning i designmöbler. Arbetet med Ogoori drivs i samverkan med flera aktörer, däribland den cirkulära möbeltillverkaren Ope, miljöaktivisten Rune Gaasø och organisationen In The Same Boat, vars volontärer hjälper till att samla in stora delar av havsplasten. Spårningen av plasten och dess ursprung sker med hjälp av blockkedjeteknik från Empower. Vill du läsa mer om Ogoori kan du göra det här.

Skriven av Anna Göth

Coast på brygga
Coast på brygga
Sittytor av återvunnen havsplast
Sittytor av återvunnen havsplast

Nyheter

Sätt färg på takavvattningen

2020-12-04
Takavvattning

Lindab har sett en stor efterfrågan på takavvattning i olika kulörer, både bland arkitekter och privata bostadsägare och har nu därför lanserat möjligheten att få takavvattningssortimentet i valfri RAL-kulör.

Dramatisk nedgång i byggandet av privata lokaler

Dramatisk nedgång i byggandet av privata lokaler

Enligt NAVET Analytics löpande konjunkturbevakning på den nordiska byggmarknaden påbörjades det under årets första tre kvartal ny- och ombyggnadsinvesteringar inom privata och offentliga lokaler till ett värde av ca 106 miljarder kronor. Jämfört med samma period förra året innebär det en marginell nedgång med runt 2 procent.