• Nyheter
  • Avstängningsventil av polyeten hindrar korrosion

Nyheter

Avstängningsventil av polyeten hindrar korrosion

Avstängningsventil av polyeten hindrar korrosion
Glynwed AB lanserar den korrosionsfria avstängningsventilen Frialoc av polyeten (PE). Därmed ska det vara möjligt att komma ifrån problem med rost och läckage.

       
 

Glynweds nya avstängningsventil av polyeten, Frialoc, är utvecklad för att minska riskerna med korrosion i rörsystemet. Ventilens livslängd ska vara minst 50 år.

 

Med Glynweds avstängningsventil Frialoc av polyeten (PE) är det nu möjligt att installera ett materialhomogent rörsystem med både rör och ventiler av PE.
– De största hoten mot alla moderna VA-system är korrosion och problem vid övergångar mellan olika material. Men med vår nya ventil av polyeten kan man undvika båda delarna, säger Björn Bergstad på Glynwed AB.

Svetsning ger stark fog
Genom att både avstängningsventil och rör är tillverkad av PE kan de anslutas med svetsfog. På så vis kommer man helt ifrån skarvar med flänsar, packningar och metallövergångar.
– Eftersom ledningsrören svetsas mot avstängningsventilen blir det en mycket stark fog. Vi har gjort bryttester där rör och ventil böjts 30 grader utan att gå sönder, berättar Björn Bergstad.

Tätar åt båda hållen
För att ge en läcksäker installation är ventilen försedd med ett tvåvägs tätningselement som ska täta lika bra åt båda hållen. Dessutom har tätningsområdena fått en kompakt utformning för att minska risken för uppkomst av biologiska föroreningar.

Enkel att stänga
För att handhavandet ska bli enkelt är ventilen konstruerad för att minimera både vridmomentet och antalet varv från öppen till stängd. Dessutom har ventilen ett metallstopp som tydligt ska signalera öppet eller stängt läge. Stoppet och de få övriga metalldelarna är alla av korrosionsfritt material.
Avstängningsventilen finns med diameter från 90 till 180 millimeter. Det maximala arbetstrycket för vatten är 16 bar.

 

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.