Nyheter

Avmattning för detaljhandeln

INGEN BILD
Omsättningen i svensk detaljhandel väntas göra en markant inbromsning i år och nästa år.

I sin senaste konjunkturrapport väntar sig Handelns Utredningsinstitut att tillväxten i den totala detaljhandeln blir svaga 0,5 procent i år i fasta priser. 2010 tror man att tillväxten blir cirka 1,5 procent. Med hänsyn till de senaste årens starka tillväxt, bör man ändå betrakta detta resultat som gott. HUI räknar med att de hushåll som behåller sitt arbete får så pass förstärkt köpkraft att det väger upp de negativa konsekvenserna av lågkonjunkturen.

Minskade nybyggnadsinvesteringar

2008 ökade nybyggnadsinvesteringarna inom detaljhandeln med drygt 3 procent. Industrifakta räknar med att investeringarna i år kommer att sjunka.

Hushållens köpkraft

Samtidigt som arbetslösheten drabbar allt fler hushåll och osäkerheten om den egna ekonomin ökar finns det flera faktorer som väntas gynna hushållens köpkraft i år. Sådana är inkomstskattesänkningen samt den lägre inflationen och räntesänkningar, som ökar den disponibla inkomsten hos hushåll som inte drabbas av arbetslöshet. Sparkvoten hos hushållen väntas samtidigt öka, vilket är vanligt i kristider och detta minskar den positiva effekten av finans- och penningpolitiska stimulanser.

 

Länk: http://www.industrifakta.se/konjunkturbevakning/

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.