• Nyheter
  • Astronomiskt tidur vet när solen går upp

Nyheter

Astronomiskt tidur vet när solen går upp

Astronomiskt tidur vet när solen går upp
2008-09-03
Gycom AB lanserar det astronomiskt styrda tiduret Selekta Top 2, som slår av och på utifrån förprogrammerade tidpunkter för solens upp- och nedgång.

       
 

Selekta Top 2 är ett astronomiskt styrt tidur som håller reda på solens upp- och nedgång.

 

Det astronomiska tiduret kräver ingen extern ljussensor utan slår av och på utifrån de geografiska parametrarna longitud och latitud. Det krävs enbart att man väljer en av de förprogrammerade städerna med redan inlagda koordinater, så beräknar uret tidpunkten för solens upp- och nedgång för årets alla dagar.


Programmering direkt eller i dator

Tiduret är avsett för montering på DIN-skena och finns i tre olika modeller med en eller två kanaler med astronomiskt dygns- och veckoprogram. Programmering kan göras direkt med knappar på uret eller via dator. Det finns tre olika programmeringsformer:
– astronomisk styrning för skymning på och gryning av, för belysning med mera
– astronomisk styrning för gryning på och skymning av, exempelvis för fontänpumpar
– digitalt kopplingsur utan astronomisk funktion.

För att kompensera för lokala ljusförhållanden kan tiden för av- och påslag justeras upp till 120 minuter. Uret har även automatisk omställning mellan sommar- och vintertid samt har tio års gångreserv.

Nollpunktsbrytning klarar större belastning
Anslutning görs med fjäderplint, där två kablar kan anslutas till varje plint. För att ge längre livslängd och möjlighet till större anslutningsbar belastning är tiduret försett med nollpunktsbrytning. Reläerna övervakas elektroniskt och säkerställer att brytningen sker exakt i sinuskurvans nollpunkt. För att hindra obehörig användning kan uret skyddas med PIN-kod.

 

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.