• Nyheter
  • Astronomiskt tidur vet när solen går upp

Nyheter

Astronomiskt tidur vet när solen går upp

Astronomiskt tidur vet när solen går upp
2008-09-03
Gycom AB lanserar det astronomiskt styrda tiduret Selekta Top 2, som slår av och på utifrån förprogrammerade tidpunkter för solens upp- och nedgång.

       
 

Selekta Top 2 är ett astronomiskt styrt tidur som håller reda på solens upp- och nedgång.

 

Det astronomiska tiduret kräver ingen extern ljussensor utan slår av och på utifrån de geografiska parametrarna longitud och latitud. Det krävs enbart att man väljer en av de förprogrammerade städerna med redan inlagda koordinater, så beräknar uret tidpunkten för solens upp- och nedgång för årets alla dagar.


Programmering direkt eller i dator

Tiduret är avsett för montering på DIN-skena och finns i tre olika modeller med en eller två kanaler med astronomiskt dygns- och veckoprogram. Programmering kan göras direkt med knappar på uret eller via dator. Det finns tre olika programmeringsformer:
– astronomisk styrning för skymning på och gryning av, för belysning med mera
– astronomisk styrning för gryning på och skymning av, exempelvis för fontänpumpar
– digitalt kopplingsur utan astronomisk funktion.

För att kompensera för lokala ljusförhållanden kan tiden för av- och påslag justeras upp till 120 minuter. Uret har även automatisk omställning mellan sommar- och vintertid samt har tio års gångreserv.

Nollpunktsbrytning klarar större belastning
Anslutning görs med fjäderplint, där två kablar kan anslutas till varje plint. För att ge längre livslängd och möjlighet till större anslutningsbar belastning är tiduret försett med nollpunktsbrytning. Reläerna övervakas elektroniskt och säkerställer att brytningen sker exakt i sinuskurvans nollpunkt. För att hindra obehörig användning kan uret skyddas med PIN-kod.

 

Nyheter

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.