Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.

Nyheter

Armband varnar för fortkörare

Armband varnar för fortkörare
E-Road Safety är ett nytt varningssystem som med hjälp av hastighetsradar och vibrerande armband ska minska olyckorna i samband med vägarbeten.

 
 

Grafik av Thomas Öhrling

E-Road Safety är ett nyutvecklat varningssystem som är avsett för vägarbetesområden.
– Vårt nya system ska förhindra olyckor genom att användas som ett komplement till de skyltar och avstängningar som sätts ut vid vägarbeten, säger Urban Ericsson, som är samordningsansvarig för Intelligenta Transportsystem (ITS) vid Svevia.

Varnar i god tid
Systemet går ut på att vägarbetarna ska få en tidig varning när ett fordon närmar sig i för hög hastighet. Detta ska göras genom att en radar mäter fordonens hastighet cirka 300 meter före arbetsområdet. Är hastigheten för hög ska bilföraren uppmärksammas på detta med en digital skylt som visar: Du kör för fort. Samtidigt varnas vägarbetarna av vibrationer i ett armband som de har på handleden.
Därefter mäts hastigheten även 50 meter före arbetsområdet, och är hastigheten fortfarande för hög varnas både förare och vägarbetare igen. Den här gången med en ny ljusskylt och en betydligt kraftigare vibration i armbandet.
Slutligen mäts hastigheten i själva arbetsområdet och om hastigheten är för hög även här, får föraren  ytterligare en varning via en ljusskylt.

Bakgrunden är många olyckor
Bakgrunden till varningssystemet är det stora antalet vägarbetsrelaterade olyckor som sker varje år.
– Tyvärr dör 4–5 personer per år vid olyckor i samband med vägarbeten. Eftersom trafiksäkerhet är ett kärnområde inom Svevia är det viktigt för oss att kunna presentera ett varningssystem som kan rädda liv bland både vägarbetare och trafikanter, säger Urban Ericsson.

Uppfyller målen vid tester
Systemet är utvecklat i partnerskap mellan Svevia och Väg och Trafiksäkerhet AB. För närvarande testas systemet i ett utvecklingsprojekt där även Vägverket och Statens Utvecklingsråd ingår. Enligt Urban Ericsson har målen för testerna uppnåtts och systemets användbarhet har bedömts som god. Systemet kommer därför att kunna lanseras fullt ut i samband med ITS världskongress i september.

 

Källor: Urban Ericsson, Svevia. På väg nr 2 2009.

Nyheter

Utegym för stadsmiljöer

Smekab Citylife har utökat sin produktportfölj med City Art Gym, ett utegym med träningsredskap utformade som konstnärliga skulpturer. Utegymmet är speciellt anpassat för offentliga miljöer där ett vanligt utegym inte passar eller ryms, t ex i stadsmiljöer, torg, innergårdar eller skolgårdar.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.