Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Årets bygge har också årets fasad

Nyheter

Årets bygge har också årets fasad

Årets bygge har också årets fasad
I onsdags delade Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin ut priset Årets Bygge i samband med ett eftermiddagsseminarium och en gala på Cirkus i Stockholm. Sveriges murnings- och putsentreprenörers förening, SPEF, delade även ut Fasadpriset. I år delades det priset mellan Malmö Live, som också blev årets bygge, och Kvarteret Japanen i Halmstad. Det ena är ett renoveringsprojekt i tegel och det andra ett spektakulärt nybygge med fasad i glas och keramik.

Den ena förstapristagaren är före detta Nordiska filts gamla kontorshus i Halmstad som har genomgått en fasad- och takrenovering. Den kulturminnesmärkta byggnaden har återfått sitt tidigare utseende och karaktär, med hjälp av tegel från Halmstads för detta tegelbruk Slottsmöllan. Ombyggnaden har skett med varsamhet, där orginaldetaljerna har bevarats så långt som det är möjligt.

Den andra förstapristagaren blev Malmö Live, som även korades till Årets bygge 2016 under kvällen, vars fasader består av prefabricerade curtain-wall element i glas och aluminium med mekaniskt infäst fasadkeramik. 100 000 keramikplattor tillverkades i Prag av Skanska.

Juryns motivering för fasadpriset löd: ”Årets vinnare visar att byggnadens yttre har betydelse inte bara för byggnaden i sig utan också för omgivningen och i vissa fall även bortom den synliga horisonten. I kamp mellan en rad intressanta bidrag har juryn tagit fasta på den omsorg om detaljer, materialval och karaktär som vinnande team lyckats ta fram i fasadutformningen. Även fasadens betydelse för trivsel, hållbarhet och miljö återspeglas i arbetet bakom vinnande bidrag.”

Årets bygge Malmö Live är ett konserthus, kongressanläggning och hotell i ett. I kvarteret ligger dessutom flera byggnader med kontor och bostäder. Bakom projektet ligger bland annat Skanska, som varit byggentreprenör, beställaren Malmö stad och arkitekterna Schmidt Hammer Lassen. I sitt beslut nämner juryn att de fastnade för helheten. 

– Teamet bakom Malmö Live har lyckats lösa en komplex situation med byggplats mitt i befintlig bebyggelse och en järnvägstunnel under byggplatsen. Dessutom finns ett stort antal inblandade parter vilket gett en krävande samverkanssituation, säger Mårten Lindström, ordförande för Årets Bygge-juryn.

Här kan man läsa mer om alla de nominerade bidragen till Årets bygge 2016.

Skrivet av Malena BeijerMalmö Live. Foto: SPEF
Malmö Live. Foto: SPEF
Kvarteret Japanen. Foto: SPEF
Kvarteret Japanen. Foto: SPEF

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.