• Nyheter
  • Årets bygge har också årets fasad

Nyheter

Årets bygge har också årets fasad

Årets bygge har också årets fasad
I onsdags delade Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin ut priset Årets Bygge i samband med ett eftermiddagsseminarium och en gala på Cirkus i Stockholm. Sveriges murnings- och putsentreprenörers förening, SPEF, delade även ut Fasadpriset. I år delades det priset mellan Malmö Live, som också blev årets bygge, och Kvarteret Japanen i Halmstad. Det ena är ett renoveringsprojekt i tegel och det andra ett spektakulärt nybygge med fasad i glas och keramik.

Den ena förstapristagaren är före detta Nordiska filts gamla kontorshus i Halmstad som har genomgått en fasad- och takrenovering. Den kulturminnesmärkta byggnaden har återfått sitt tidigare utseende och karaktär, med hjälp av tegel från Halmstads för detta tegelbruk Slottsmöllan. Ombyggnaden har skett med varsamhet, där orginaldetaljerna har bevarats så långt som det är möjligt.

Den andra förstapristagaren blev Malmö Live, som även korades till Årets bygge 2016 under kvällen, vars fasader består av prefabricerade curtain-wall element i glas och aluminium med mekaniskt infäst fasadkeramik. 100 000 keramikplattor tillverkades i Prag av Skanska.

Juryns motivering för fasadpriset löd: ”Årets vinnare visar att byggnadens yttre har betydelse inte bara för byggnaden i sig utan också för omgivningen och i vissa fall även bortom den synliga horisonten. I kamp mellan en rad intressanta bidrag har juryn tagit fasta på den omsorg om detaljer, materialval och karaktär som vinnande team lyckats ta fram i fasadutformningen. Även fasadens betydelse för trivsel, hållbarhet och miljö återspeglas i arbetet bakom vinnande bidrag.”

Årets bygge Malmö Live är ett konserthus, kongressanläggning och hotell i ett. I kvarteret ligger dessutom flera byggnader med kontor och bostäder. Bakom projektet ligger bland annat Skanska, som varit byggentreprenör, beställaren Malmö stad och arkitekterna Schmidt Hammer Lassen. I sitt beslut nämner juryn att de fastnade för helheten. 

– Teamet bakom Malmö Live har lyckats lösa en komplex situation med byggplats mitt i befintlig bebyggelse och en järnvägstunnel under byggplatsen. Dessutom finns ett stort antal inblandade parter vilket gett en krävande samverkanssituation, säger Mårten Lindström, ordförande för Årets Bygge-juryn.

Här kan man läsa mer om alla de nominerade bidragen till Årets bygge 2016.

Skrivet av Malena BeijerMalmö Live. Foto: SPEF
Malmö Live. Foto: SPEF
Kvarteret Japanen. Foto: SPEF
Kvarteret Japanen. Foto: SPEF

Nyheter

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Automatisk cykelpump utan el

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.