• Nyheter
  • Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Nyheter

Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Johanna Söderström tar emot Nordbyggs guldmedalj 2018. Foto: Frida Backjanis
För åttonde året i rad delades Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet ut. Vinnare blev företaget Operose med sin arbetsbyxa för gravida.

Utdelningen av guldmedaljen har blivit ett stående och uppskattat inslag på Nordbygg. Priset visar på den innovationskraft som finns i branschen. De många nominerade bidragen genom åren visar på en stark utvecklingskraft. Två av årets teman på mässan var jämställdhet och rekrytering. Här passar årets vinnare väl in. Byggbranschen är en sektor med få kvinnor och samtidigt som man diskuterar hur man ska kunna rekrytera till branschen behöver man se att halva befolkningen finns där som potentiella kollegor. Johanna Söderström på företaget Operose har i många år jobbat inom klädbranschen och med renoverande av hus. Hon slogs av vilken brist på funktionella arbetskläder det finns för kvinnor och satte igång med att ta fram arbetskläder för kvinnor med en ambition att förändra förutsättningarna så att kvinnor ska kunna utföra sina yrken, på samma villkor som sina manliga kollegor.

Mammabyxan Rosmari är ett av de plagg man gör förutom andra arbetskläder för byggarbetare, snickare, trädgårdsmästare, golvläggare etc. Det vävda tyget är i byxan är 60% bomull och 40% polyester. Byxan har ett slitstarkt elastiskt material över rumpa och större delen av midjan. Över magen finns en mudd i 95% bomull 5% lycra. Byxan finns i storlekarna 36-48. Byggkatalogen har tidigare skrivit om byxan. Om detta kan du läsa mer här.

För att få den bransch vi vill ha och lösa rekryteringsproblemen behöver vi skapa förutsättningar för alla människor att fungera och trivas i byggbranschen. Johanna Söderström, grundare och VD för Operose, mottog priset på Stora scenen på Nordbygg på torsdagseftermiddagen. Hon säger att detta visar att nåt håller på att hända i byggbranschen och att man håller på att få upp ögonen för kvinnornas behov. Mammabyxan togs fram förra året som ett statement. Nu känner hon att hon blivit tagen på allvar och att priset är en bekräftelse på detta. Att ha funktionella arbetskläder är trots allt grundläggande.

Omröstningen och juryarbetet för att utse årets vinnare har gått till som tidigare år. Allmänheten har haft möjlighet att rösta på sin favorit, vilket vägt tungt. Därefter har juryn utsett en vinnare. Urban Månsson, juryns ordförande och VD på Svensk Byggtjänst, berättar att detta var den tydligaste segern i Guldmedaljens historia, både vad gäller "folkets röst" och juryns beslut. Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, säger att den nya arbetsbyxan för gravida skapar förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken.

I juryn ingick Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket.

Mer om vinnaren, företaget Operose och samtliga deras produkter, kan du läsa på operose.se

Skriven av Harald Holm

Johanna Söderström, Operose
Johanna Söderström, Operose
Guldmedaljen 2018
Guldmedaljen 2018
Mammabyxan "Rosmari"
Mammabyxan "Rosmari"

Nyheter

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Automatisk cykelpump utan el

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.