Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Nyheter

Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Johanna Söderström tar emot Nordbyggs guldmedalj 2018. Foto: Frida Backjanis
För åttonde året i rad delades Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet ut. Vinnare blev företaget Operose med sin arbetsbyxa för gravida.

Utdelningen av guldmedaljen har blivit ett stående och uppskattat inslag på Nordbygg. Priset visar på den innovationskraft som finns i branschen. De många nominerade bidragen genom åren visar på en stark utvecklingskraft. Två av årets teman på mässan var jämställdhet och rekrytering. Här passar årets vinnare väl in. Byggbranschen är en sektor med få kvinnor och samtidigt som man diskuterar hur man ska kunna rekrytera till branschen behöver man se att halva befolkningen finns där som potentiella kollegor. Johanna Söderström på företaget Operose har i många år jobbat inom klädbranschen och med renoverande av hus. Hon slogs av vilken brist på funktionella arbetskläder det finns för kvinnor och satte igång med att ta fram arbetskläder för kvinnor med en ambition att förändra förutsättningarna så att kvinnor ska kunna utföra sina yrken, på samma villkor som sina manliga kollegor.

Mammabyxan Rosmari är ett av de plagg man gör förutom andra arbetskläder för byggarbetare, snickare, trädgårdsmästare, golvläggare etc. Det vävda tyget är i byxan är 60% bomull och 40% polyester. Byxan har ett slitstarkt elastiskt material över rumpa och större delen av midjan. Över magen finns en mudd i 95% bomull 5% lycra. Byxan finns i storlekarna 36-48. Byggkatalogen har tidigare skrivit om byxan. Om detta kan du läsa mer här.

För att få den bransch vi vill ha och lösa rekryteringsproblemen behöver vi skapa förutsättningar för alla människor att fungera och trivas i byggbranschen. Johanna Söderström, grundare och VD för Operose, mottog priset på Stora scenen på Nordbygg på torsdagseftermiddagen. Hon säger att detta visar att nåt håller på att hända i byggbranschen och att man håller på att få upp ögonen för kvinnornas behov. Mammabyxan togs fram förra året som ett statement. Nu känner hon att hon blivit tagen på allvar och att priset är en bekräftelse på detta. Att ha funktionella arbetskläder är trots allt grundläggande.

Omröstningen och juryarbetet för att utse årets vinnare har gått till som tidigare år. Allmänheten har haft möjlighet att rösta på sin favorit, vilket vägt tungt. Därefter har juryn utsett en vinnare. Urban Månsson, juryns ordförande och VD på Svensk Byggtjänst, berättar att detta var den tydligaste segern i Guldmedaljens historia, både vad gäller "folkets röst" och juryns beslut. Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, säger att den nya arbetsbyxan för gravida skapar förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken.

I juryn ingick Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket.

Mer om vinnaren, företaget Operose och samtliga deras produkter, kan du läsa på operose.se

Skriven av Harald Holm

Johanna Söderström, Operose
Johanna Söderström, Operose
Guldmedaljen 2018
Guldmedaljen 2018
Mammabyxan "Rosmari"
Mammabyxan "Rosmari"

Nyheter

Optimerad laddkabel för nordiskt klimat

2021-02-24
Kabel

DEFAs nya laddkabel eConnect är utvecklad, av elbilsförare för elbilsförare, för att ge elbilar och laddhybrider med Type2-intag högsta möjliga miljömässiga hållbarhet, användarvänlighet och prestanda i våra extremt omväxlande nordiska klimatförhållanden.

Inneklimatmätare som övervakar luftkvaliten

Inneklimatmätare som övervakar luftkvalitén

Renson Sense är en ny inneklimatmätare som bevakar inneklimatet i exempelvis skolor, kontor och bostäder och visar visuellt när luftkvaliteten blir dålig och behöver åtgärdas. Till enheten finns en app där man kan övervaka mätvärdena i realtid och spåra förändringar en vecka tillbaka i tiden.