• Nyheter
  • Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Nyheter

Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Johanna Söderström tar emot Nordbyggs guldmedalj 2018. Foto: Frida Backjanis
För åttonde året i rad delades Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet ut. Vinnare blev företaget Operose med sin arbetsbyxa för gravida.

Utdelningen av guldmedaljen har blivit ett stående och uppskattat inslag på Nordbygg. Priset visar på den innovationskraft som finns i branschen. De många nominerade bidragen genom åren visar på en stark utvecklingskraft. Två av årets teman på mässan var jämställdhet och rekrytering. Här passar årets vinnare väl in. Byggbranschen är en sektor med få kvinnor och samtidigt som man diskuterar hur man ska kunna rekrytera till branschen behöver man se att halva befolkningen finns där som potentiella kollegor. Johanna Söderström på företaget Operose har i många år jobbat inom klädbranschen och med renoverande av hus. Hon slogs av vilken brist på funktionella arbetskläder det finns för kvinnor och satte igång med att ta fram arbetskläder för kvinnor med en ambition att förändra förutsättningarna så att kvinnor ska kunna utföra sina yrken, på samma villkor som sina manliga kollegor.

Mammabyxan Rosmari är ett av de plagg man gör förutom andra arbetskläder för byggarbetare, snickare, trädgårdsmästare, golvläggare etc. Det vävda tyget är i byxan är 60% bomull och 40% polyester. Byxan har ett slitstarkt elastiskt material över rumpa och större delen av midjan. Över magen finns en mudd i 95% bomull 5% lycra. Byxan finns i storlekarna 36-48. Byggkatalogen har tidigare skrivit om byxan. Om detta kan du läsa mer här.

För att få den bransch vi vill ha och lösa rekryteringsproblemen behöver vi skapa förutsättningar för alla människor att fungera och trivas i byggbranschen. Johanna Söderström, grundare och VD för Operose, mottog priset på Stora scenen på Nordbygg på torsdagseftermiddagen. Hon säger att detta visar att nåt håller på att hända i byggbranschen och att man håller på att få upp ögonen för kvinnornas behov. Mammabyxan togs fram förra året som ett statement. Nu känner hon att hon blivit tagen på allvar och att priset är en bekräftelse på detta. Att ha funktionella arbetskläder är trots allt grundläggande.

Omröstningen och juryarbetet för att utse årets vinnare har gått till som tidigare år. Allmänheten har haft möjlighet att rösta på sin favorit, vilket vägt tungt. Därefter har juryn utsett en vinnare. Urban Månsson, juryns ordförande och VD på Svensk Byggtjänst, berättar att detta var den tydligaste segern i Guldmedaljens historia, både vad gäller "folkets röst" och juryns beslut. Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, säger att den nya arbetsbyxan för gravida skapar förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken.

I juryn ingick Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket.

Mer om vinnaren, företaget Operose och samtliga deras produkter, kan du läsa på operose.se

Skriven av Harald Holm

Johanna Söderström, Operose
Johanna Söderström, Operose
Guldmedaljen 2018
Guldmedaljen 2018
Mammabyxan "Rosmari"
Mammabyxan "Rosmari"

Nyheter

Gör-det-själv-marknaden bromsar in

Industrifakta beräknar att hushållens inköp av byggvaror, den s k Gör-det-själv-marknaden, ökade med drygt 1,5 procent under helåret 2018. Detta innebär en svagare tillväxt jämfört med året innan, då marknaden uppskattas ha vuxit med cirka 2,5 procent.

Terrazzo från Norden

Herrljunga Terrazzos nya kollektion av platsgjuten terrazzo fokuserar på hållbarhet med lokala eller regionala material från Norden. Nordic Collection finns i flera kulörställningar och stensorter och kan bland annat användas som beläggning på golv i offentliga miljöer och i utomhusmiljöer.

Vertikal akustikbaffel

Vertikal akustikbaffel

Ecophon Solo™ Baffle Wall är en ny akustisk lösning för väggar som är speciellt lämplig när man vill dämpa och hindra störande ljud från att sprida sig i rum med stora volymer, exempelvis i atrium, hotellobbys och vänthallar. Bafflarna finns i olika storlekar och kulörer som kan kombineras till en design anpassad efter aktuellt projekt.

Cembrit lanserar Patina Rough

2019-03-15
Skivor

Nu lanseras Cembrit Patina Rough en ny fasadskiva med sandblästrad yta i fibercement. Skivan har en yta med lite grövre struktur, vilket gör att fasaden förändras under dagens lopp tack vare skuggningar i fasaden.

Bred nedgång för byggandet 2018

Bred nedgång för byggandet 2018

Enligt Industrifaktas löpande konjunkturbevakning minskade byggandet under förra året. Analysföretaget beräknar att det samlade värdet av påbörjade husbyggnadsinvesteringar minskade med 8 procent under 2018 jämfört med 2017.

Håll koll på snöbelastningen

Håll koll på snöbelastningen

Ruuki Roof Sensor är ett nytt sensorsystem anpassat för Ruukkis bärande takplåt. Sensorsystemet övervakar mängden snö på taket och skickar ut en varning när belastningen blir för stor och snön behöver skottas bort.