• Nyheter
  • Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Nyheter

Arbetsbyxa för gravida vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

Johanna Söderström tar emot Nordbyggs guldmedalj 2018. Foto: Frida Backjanis
2018-04-13
För åttonde året i rad delades Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet ut. Vinnare blev företaget Operose med sin arbetsbyxa för gravida.

Utdelningen av guldmedaljen har blivit ett stående och uppskattat inslag på Nordbygg. Priset visar på den innovationskraft som finns i branschen. De många nominerade bidragen genom åren visar på en stark utvecklingskraft. Två av årets teman på mässan var jämställdhet och rekrytering. Här passar årets vinnare väl in. Byggbranschen är en sektor med få kvinnor och samtidigt som man diskuterar hur man ska kunna rekrytera till branschen behöver man se att halva befolkningen finns där som potentiella kollegor. Johanna Söderström på företaget Operose har i många år jobbat inom klädbranschen och med renoverande av hus. Hon slogs av vilken brist på funktionella arbetskläder det finns för kvinnor och satte igång med att ta fram arbetskläder för kvinnor med en ambition att förändra förutsättningarna så att kvinnor ska kunna utföra sina yrken, på samma villkor som sina manliga kollegor.

Mammabyxan Rosmari är ett av de plagg man gör förutom andra arbetskläder för byggarbetare, snickare, trädgårdsmästare, golvläggare etc. Det vävda tyget är i byxan är 60% bomull och 40% polyester. Byxan har ett slitstarkt elastiskt material över rumpa och större delen av midjan. Över magen finns en mudd i 95% bomull 5% lycra. Byxan finns i storlekarna 36-48. Byggkatalogen har tidigare skrivit om byxan. Om detta kan du läsa mer här.

För att få den bransch vi vill ha och lösa rekryteringsproblemen behöver vi skapa förutsättningar för alla människor att fungera och trivas i byggbranschen. Johanna Söderström, grundare och VD för Operose, mottog priset på Stora scenen på Nordbygg på torsdagseftermiddagen. Hon säger att detta visar att nåt håller på att hända i byggbranschen och att man håller på att få upp ögonen för kvinnornas behov. Mammabyxan togs fram förra året som ett statement. Nu känner hon att hon blivit tagen på allvar och att priset är en bekräftelse på detta. Att ha funktionella arbetskläder är trots allt grundläggande.

Omröstningen och juryarbetet för att utse årets vinnare har gått till som tidigare år. Allmänheten har haft möjlighet att rösta på sin favorit, vilket vägt tungt. Därefter har juryn utsett en vinnare. Urban Månsson, juryns ordförande och VD på Svensk Byggtjänst, berättar att detta var den tydligaste segern i Guldmedaljens historia, både vad gäller "folkets röst" och juryns beslut. Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, säger att den nya arbetsbyxan för gravida skapar förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken.

I juryn ingick Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket.

Mer om vinnaren, företaget Operose och samtliga deras produkter, kan du läsa på operose.se

Skriven av Harald Holm

Johanna Söderström, Operose
Johanna Söderström, Operose
Guldmedaljen 2018
Guldmedaljen 2018
Mammabyxan "Rosmari"
Mammabyxan "Rosmari"

Nyheter

Alumega är ett följsamt förband i storm och jordskalv

Följsamt förband vid storm och jordskalv

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.