Vi genomför en uppdatering av Byggkatalogen där vi integrerar företag från den tidigare fristående tjänsten Företagssök. Vi hoppas att arbetet ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

App håller koll på ritningarna

App håller koll på ritningarna
Nu kan du kontrollera med mobilen att det är rätt version av ritningarna som används på bygget.

     
 
 

Med hjälp av en mobiltelefon och appen Byggnet Verify kan QR-koder avläsas på ritningar. På så vis går det att kontrollera att det är rätt ritningsversion och ta del av annan information.

  
  

Företaget Arkitektkopia har utvecklat det nya verktyget Byggnet Verify som består av en mobil-applikation med tillhörande funktioner. Med hjälp av appen ska riskerna minska för byggfel som orsakats av att fel versioner av bygghandlingar används.

Kontrollen görs möjlig genom att en så kallad QR-kod trycks på varje ritningsversion. Med en mobil-applikation går det sedan enkelt att avläsa på ritningen om det är den senaste information.

Kommunicerar med webbtjänst
Nya handlingar laddas upp till Byggnets webbtjänst och märks då med en unik QR-kod. När man skannar koden med mobil-appen öppnas kommunikationen med webbtjänsten.

Via mobiltelefonen blir det möjligt att kontrollera ritningens giltighet oberoende av var man befinner sig.

Info kan kopplas till ritningen
Men det går även att rapportera avvikelser och koppla dem till rätt handling. Text och foto kan läggas in och rapporten kan även sorteras efter avvikelsekategori. I webbtjänsten kan man sedan se alla rapporter, historik och eventuella åtgärder.

– Det är en enkel form av ärendehantering. Genom att skanna ritningen, skriva några rader och ta ett foto skapar man ett ärende, säger Janne Pettersson på Arkitektkopia.

Kod med mer information
En QR-kod fungerar som en vanlig streckkod men kan innehålla mer information. Med Byggnets applikation installerad i mobiltelefonen kan koden avläsas.

På så vis blir den information som finns i knuten till Byggnet Verify tillgänglig via en lagringsplats på internet, en så kallad molntjänst.

Appen kan hämtas kostnadsfritt på App Store.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Toniton x Kakelspecialisten

2020-11-23
Kakel

Toniton tycker att det behövs mer färg i världen och inleder sitt uppdrag i hemmen med filosofin att färg i sig är den enda dekoration som behövs. I samarbete med Kakelspecialisten erbjuds ett nytt sortiment av kakel, klinker och matchande fog.

LESS - teglet med de hållbara fördelarna

2020-11-19
Tegel

Wienerberger har nyligen lanserat ett tegel med tydliga fördelar för både klimatet och arbetsmiljön. Nyheten ligger i tre små hål i tegelstenen som i övrigt har samma dimension och utseende som traditionellt slaget tegel.

Belysning för Welands bänk Bonum

LED-belysning för bänken Bonum

Efter att ha sett en ökad efterfrågan på belysta produkter för utomhusbruk har Weland utökat sitt sortiment med en LED-belysning som är speciellt anpassad för bänken Bonum. Sedan tidigare erbjuder företaget även belysning som tillval för Sektionsräcken.