Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

App håller koll på ritningarna

App håller koll på ritningarna
Nu kan du kontrollera med mobilen att det är rätt version av ritningarna som används på bygget.

     
 
 

Med hjälp av en mobiltelefon och appen Byggnet Verify kan QR-koder avläsas på ritningar. På så vis går det att kontrollera att det är rätt ritningsversion och ta del av annan information.

  
  

Företaget Arkitektkopia har utvecklat det nya verktyget Byggnet Verify som består av en mobil-applikation med tillhörande funktioner. Med hjälp av appen ska riskerna minska för byggfel som orsakats av att fel versioner av bygghandlingar används.

Kontrollen görs möjlig genom att en så kallad QR-kod trycks på varje ritningsversion. Med en mobil-applikation går det sedan enkelt att avläsa på ritningen om det är den senaste information.

Kommunicerar med webbtjänst
Nya handlingar laddas upp till Byggnets webbtjänst och märks då med en unik QR-kod. När man skannar koden med mobil-appen öppnas kommunikationen med webbtjänsten.

Via mobiltelefonen blir det möjligt att kontrollera ritningens giltighet oberoende av var man befinner sig.

Info kan kopplas till ritningen
Men det går även att rapportera avvikelser och koppla dem till rätt handling. Text och foto kan läggas in och rapporten kan även sorteras efter avvikelsekategori. I webbtjänsten kan man sedan se alla rapporter, historik och eventuella åtgärder.

– Det är en enkel form av ärendehantering. Genom att skanna ritningen, skriva några rader och ta ett foto skapar man ett ärende, säger Janne Pettersson på Arkitektkopia.

Kod med mer information
En QR-kod fungerar som en vanlig streckkod men kan innehålla mer information. Med Byggnets applikation installerad i mobiltelefonen kan koden avläsas.

På så vis blir den information som finns i knuten till Byggnet Verify tillgänglig via en lagringsplats på internet, en så kallad molntjänst.

Appen kan hämtas kostnadsfritt på App Store.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.