Nyheter

App håller koll på ritningarna

App håller koll på ritningarna
Nu kan du kontrollera med mobilen att det är rätt version av ritningarna som används på bygget.

     
 
 

Med hjälp av en mobiltelefon och appen Byggnet Verify kan QR-koder avläsas på ritningar. På så vis går det att kontrollera att det är rätt ritningsversion och ta del av annan information.

  
  

Företaget Arkitektkopia har utvecklat det nya verktyget Byggnet Verify som består av en mobil-applikation med tillhörande funktioner. Med hjälp av appen ska riskerna minska för byggfel som orsakats av att fel versioner av bygghandlingar används.

Kontrollen görs möjlig genom att en så kallad QR-kod trycks på varje ritningsversion. Med en mobil-applikation går det sedan enkelt att avläsa på ritningen om det är den senaste information.

Kommunicerar med webbtjänst
Nya handlingar laddas upp till Byggnets webbtjänst och märks då med en unik QR-kod. När man skannar koden med mobil-appen öppnas kommunikationen med webbtjänsten.

Via mobiltelefonen blir det möjligt att kontrollera ritningens giltighet oberoende av var man befinner sig.

Info kan kopplas till ritningen
Men det går även att rapportera avvikelser och koppla dem till rätt handling. Text och foto kan läggas in och rapporten kan även sorteras efter avvikelsekategori. I webbtjänsten kan man sedan se alla rapporter, historik och eventuella åtgärder.

– Det är en enkel form av ärendehantering. Genom att skanna ritningen, skriva några rader och ta ett foto skapar man ett ärende, säger Janne Pettersson på Arkitektkopia.

Kod med mer information
En QR-kod fungerar som en vanlig streckkod men kan innehålla mer information. Med Byggnets applikation installerad i mobiltelefonen kan koden avläsas.

På så vis blir den information som finns i knuten till Byggnet Verify tillgänglig via en lagringsplats på internet, en så kallad molntjänst.

Appen kan hämtas kostnadsfritt på App Store.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.