• Nyheter
  • AMA – verktyget för kommunikation

Nyheter

AMA – verktyget för kommunikation

AMA – verktyget för kommunikation
2013-01-29
Varje fackområde inom AMA kommer i ny utgåva vart tredje år.

 
  
      
 

I år är det dags för installationsdelarna AMA VVS & Kyl 12 och AMA EL 12 som är en revidering av AMA VVS & Kyl 09 och AMA EL 09.

Många fel i byggprojekt beror på att någon ”tror” fel eller missförstår otydlig kommunikation, till exempel ofullständiga bygghandlingar. Att rätta till dessa missar kan ta mycket tid och bli kostsamt. Alla tjänar på att kommunikationen mellan aktörerna är så enhetlig och tydlig som möjligt.

Yrkesrollerna i byggsektorn är specialiserade. Därmed ser behoven av AMA olika ut. Gemensamt för beställaren/den tekniska konsulten och för entreprenören är tillgång till AMA som referensverk. I AMA finns alla koder och rubriker enligt BSAB-strukturen.

Som beställare styr du kvaliteten, du får jämförbara anbud och strukturerade bygghandlingar. Som entreprenör får du kalkylerbara förfrågningar som minskar riskerna för feltolkningar och dyra misstag. AMA är det referensverk du använder när du upprättar eller läser tekniska beskrivningar.

 

Nyheter

El-lock - dekorativa doslock med älghuvud och klättrande apa på vägg

Dekorativa doslock

Fredrik Ödman är en svensk multikonstnär som tagit fram El-lock - 3D-printade, dekorativa lock som placeras över gamla eller befintliga doslock. 3D-tekniken låter endast Fredriks fantasi sätta gränser för vilka motiv som kan dekorera tak och väggar i både privata hem och offentliga miljöer.

Badkar i olika kulörer

Mora Armatur har lanserat en ny designkollektion, Mora X Collection, som gör det möjligt för kunden att fritt välja kulör på sitt badkar och tvättställ. Den nya kollektionen finns i en mängd av olika färger, material och former, från klassisk och modern stil för privata såväl som offentliga miljöer. Produkterna gör det lättare att ta ut svängarna i kulören i badrummet.

ExoActive aktivt exoskelett med batteridriven stödeffekt

Aktivt exoskelett med batteridriven stödeffekt

Många professionella hantverkare har flera arbetsmoment som innebär ansträngande arbeten ovanför huvudet vilket kan resultera i besvärliga belastningsskador. Festool har utvecklat ExoActive, ett aktivt exoskelett som stöttar och förstärker bärarens rörelser genom att exoskelettets olika leder drivs av ett 18 V-batteri som ger extra kraft för arbeten ovanför huvudet och avlastar axlar och nacke.

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

I juli i år beräknas medelvärdet på ett försålt småhus ligga kring 3,4 miljoner. Jämfört med för ett år sedan innebär detta en minskning med omkring en halv miljon kronor eller 12 procent. Nedgången för försäljningspriserna det senaste året är tydlig, men statistiken för juli är preliminär med hänsyn till att antalet inrapporterade försäljningar fortfarande är relativt litet.