Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Allt mindre lägenheter

Foto Harald Holm
Samtidigt som antalet nybyggda lägenheter i flerbostadshus har ökat kraftigt under de senaste åren, har den genomsnittliga storleken på nybyggda lägenheter blivit allt mindre.

Senast vi byggde riktigt stort var kring 2001, då genomsnittsstorleken på en nyproducerad lägenhet uppgick till ca 83 kvadratmeter, säger Jens Linderoth på Industrifakta. Vid den tiden byggde vi visserligen bara omkring 13 000 lägenheter i flerbostadshus. Detta kan jämföras med dagens genomsnittslägenhet på 69 kvm, som är den senaste aktuella siffran från SCB.

Enligt Industrifakta kan nyproduktionen 2016 ha uppgått till ca 44 000 lägenheter i flerbostadshus, vilket motsvarar en total yta på lite drygt 3 miljoner kvadratmeter. Om lägenheterna hade varit lika stora som 2001 hade ytan i nyproduktionen varit drygt 600 000 kvadratmeter större. För många materialleverantörer är detta en intressant statistik att hålla koll på menar Jens. Om t ex antalet lägenheter i nyproduktionen endast förändrar sig marginellt mellan vissa år, kan förändringar i genomsnittsytan betyda stora skillnader i marknadsvolym för många typer av byggmaterialleverantörer.

Källa: Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.