Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Aktuella frågor i Almedalen

Thomas Lundgren, Svensk Byggtjänst
Byggbranschen tar mer och mer plats i Almedalen. I år var det över 400 arrangemang rörande byggande och infrastruktur, av ca 3800 arrangemang. Det gör vår bransch synlig mitt i mediabrus, politikerutfrågningar och marknadsvimmel. Byggkatalogen var även i år på plats för att se vilka frågor som är aktuella.

I år var det ovanligt många samordnade mötesplatser för samhällsbyggnad och arkitektur. Det gjorde nog också sitt till för att frågorna skulle synas. Det var Samhällsbyggararenan där bla Nordbygg, Saint Gobain och Svensk Byggtjänst slagit sig samman och hade seminarier hela dagarna. Sveriges Arkitekter hade sin Arkitekturträdgård, Bussiness Arena hade ovanligt mycket seminarier inom bostadsfrågorna. Även Veidekke, Swedavia, Fastighetsägarna hade stora mötesplatser med utställningar och seminarier.

Utbildningsbehovet i Byggbranschen var den stora frågan i år. Svensk Byggtjänst hade ett seminarium om detta. Där det pratades om utbildningarnas utformning, rekrytering, digitalisering och behovet att informationsstöd. Och faran med att bara stirra sig blind på bristen på hantverkare, för även inom de tidiga skedena och på förskrivningssidan kommer det snart att saknas kompetent folk.

Andra heta ämnen för seminarierna var klimatfrågan, hållbarhet och nya städer. Blågrön stadsplanering och krisplaner diskuterades, med anledning av de ökande skyfallen och faran för bostäder i strandnära lägen. Flytten av Kiruna och den nya staden runt Arlanda visade på nybyggaranda och nytänkande, när det gällde infrastruktur, handel och stadsplanering.

Naturligtvis handlade många seminarier om bostadsfrågan, om varför det byggs för lite och vad det beror på. Flyttkedjor, förtätning och detaljplanestyrning var förståss på tapeten även i år. Men även diskussioner om tex aktivitetsbaserade kontor som minskar behovet av kontorsytor, gör att befintliga hus kan göras om till bostäder.

När det gäller byggmaterialbranschen är det fortfarande låg medverkan. De som är på plats syns främst inom energieffektivisering, renovering och träbyggnad. Förvånansvärt få leverantörer har slagit sig samman med intresseorganisationerna för att synas på denna arena.

Byggnads och Byggcheferna summerade läget på sin kampanj "Stoppa machokulturen i byggbranschen" med ett samtal om hur hur attityderna måste förändras, för att vi skall uppnå jämställdhet och hur vi ska få fler kvinnor på byggarbetsplatserna. 

Pratet om Almedalens död är klart överdrivet. Det var fullt på de flesta seminarier som jag besökte. Både bostads- och infrastrukturministrarna var synliga och deltog i olika seminarier. Jag tror att det är bra av branschen att vara med i Almedalen, för att på så sätt synas och få upp viktiga frågor på bordet. Men det gäller att tänka till, våga tänka nytt och sticka ut.

Skriven av Malena Beijer

Therez Olsson, Uppsala kommun, om den nya flygplatsstaden
Therez Olsson, Uppsala kommun, om den nya flygplatsstaden
Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter och Maria Pleiborn, WSP, om flyttkedjor
Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter och Maria Pleiborn, WSP, om flyttkedjor
Paneldiskussion om byggandets klimatmål
Paneldiskussion om byggandets klimatmål

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.