Leverantör

Stombergs Massiva Trägolv AB

Produkter

Företagsbeskrivning

Golven görs i enlighet med kundens önskemål. Golvens utförande görs i samråd med beställaren eller i de standardutföranden som finns.

Vi importerar träet till våra golv från hela världen, och lagerför det i fabriken i Krägga. En del av träet är färg- och kvistsorterat redan när vi får det, annat sorterar vi för hand när vi tillverkar golven. Vissa färg- och kvistvariationer får man dock alltid räkna med när man arbetar med trä.

Alla våra produkter kan levereras med FSC- eller PEFC-certifierad råvara. Produkterna uppfyller Miljöbyggnad nivå GULD samt Breeam Exemplarisk.

Det finns olika sätt att mäta hårdheten i trä. Eftersom växtplats och annat påverkar varje enskilt träds utveckling, får dessa siffror ses som vägledande. Siffrorna är framtagna enligt Brinellmetoden; en internationell stand­ard där hårdheten anges i stigande skala.

ASK
Asken är stark och tålig med markerad ådring. Träet är övervägande ljust men har en brun kärna. Ask sorteras efter den bruna kärnveden, askgolv kan därför innehålla mycket brunt. Ask har livligare färgvariationer än ek. Kvistfri.
Hårdhetsgrad: 3,9 – 4,1.

JATOBA
Jatoba är ett mycket hårt, tungt och starkt träslag som kommer från Central- och Sydamerika. Vi erbjuder FSC-märkt jatoba. Färgen är rödbrun till mörkt rödbrun, strukturen är slät.
Hårdhetsgrad: 7,0.

MERBAU
Merbau är ett hårt, mörkt träslag som passar utmärkt som golv i lokaler med extra hårt slitage. Färgen varierar från mellanbrun via mörkt rödbrun till svart. Vi hämtar vår merbau, av certifierat virke, från Sydostasien.
Hårdhetsgrad: 4,2 – 4,5

EK
Ek är ett relativt hårt träslag och har måttliga fuktrörelser. Vanligen gör vi vår kortstav av svensk ek, och tiljan av amerikansk ek. Eken är lätt gråbrun i färgen och har en markerad ådring. "Du kan även välja vår svenska kollektion".
Hårdhetsgrad: 3,5 – 4,0.

RÖDEK
Rödek är ett relativt hårt träslag, den liknar ek, men rödeken är ljusare i färgen och går mot rosa. Den har en livlig ådring.
Hårdhetsgrad: 3,5 – 4,0.

LÖNN
Lönn är ett hårt och ljust träslag med stora fuktrörelser. Ofta förväxlas lönn och björk, då båda är ljusa och har ett liknande utseende. Lönnen har dock en flammig och mer markerad ådring än björken. Lönn är nästan kvistfri.
Hårdhetsgrad: 4,0 – 4,6.

BJÖRK
Björk är ett ljust och ganska mjukt träslag som inte bör användas i miljöer som är utsatta för hårt slitage. Ådringen är mild. Liksom andra träslag mörknar björk lite med tiden och får en varmare ton.
Hårdhetsgrad: 2,3 – 2,7.

KÖRSBÄR
Ett medelhårt träslag som vi importerar från USA. Direkt efter hyvling är körsbärstiljan ljusrosa men efter ytbehandling och en tid i dagsljus mörknar träet och får en cognacsfärg. Strukturen är tämligen lugn.
Hårdhetsgrad: 3,0 – 3,2.

AMERIKANSK VALNÖT
Amerikansk valnöt är mörkare brun än europeisk valnöt. Den har en anstrykning åt violett och är jämnare i färgen. Porerna är också något grövre. 
Hårdhetsgrad: 2,3 – 3,2.

Företagets samtliga miljöbedömningar