Ljud- och bullerisolering används för att minska buller och ljudnivå och för att förhindra hörselskador samt ge en god fysisk och psykisk miljö. Vibrationsisolering används för att minska vibrationer från maskiner, sprängningsarbeten, trafik m m, men även till viss del för att minska buller från dessa.
Användningsområde
Ljud- och bullerisolering kan användas under golvmaterial för att dämpa stegljud och minska stomljud.
Ljudabsorbenter finns i olika format för väggar och tak för att minska bullernivån i ett rum.
Termisk isolering fungerar också som ett ljusisolerande material.
Material
Stegljudsisolering kan ske med mattor, ofta foammattor av plast, som rullas ut innan golvet läggs, eller med skivor av polyuretan eller träfiber.
Ljudabsorbenter används för att minska buller i industrier, offentliga lokaler, skolor och förskolor, kontor m m och finns som undertaksplattor, väggplattor och -skivor för fast montering i konstruktionen. Ljudabsorbenter finns även i uföranden som inte är fast installerade för montering på vägg och tak men även som t ex gardiner och skärmar. Ljudabsorbenter för tak och väggar finns som textilier i form av gardiner, skärmar, väggplattor m m, plattor och skivor av träfiber, mineralull m m samt även tapet i form av ett filtmaterial. Här behöver man vara observant på produktens brandtekniska egenskaper.
För en byggnads hela klimatskal samverkar alla byggnadsdelar till att tillsammans ge skydd mot ljud och buller både utifrån och invändigt uppkomna ljud. För väggar och tak finns isolering och skivor med bättre ljudegenskaper och tillsammans med speciella ljudfönster- och dörrar kan mycket bra ljudisolering uppnås. För att uppnå en god ljudisolering är det ockskå viktigt att övergångar i byggnadsdelar hålls så lufttäta som möjligt.
I Byggkatalogen finns ljud- och vibrationsisolering under kategorierna Ljudisolering, bullerisolering och Vibrationsisolering.
Beteckningar
För golvunderlag anges stegljudsisolering som är ett mått på förmågan att reducera stegljud, eller ljud uppkomna från slag och liknande mot konstruktionen, detta anges som L’n,w för vägd normaliserad steljudsnivå.
En absorbents förmåga att dämpa ljud anges som ljudabsorbering anges som α och har enheten dB. Ljudabsorptionsklasser anges i EN-ISO 11654.
Standardiserad ljudnivåskillnad, DnT, är också ett mått på en byggnads förmåga att isolera ett utrymme mot luftburet ljud från ett annat utrymme eller utifrån.
Boverkets handbok om Bullerskydd i bostäder och lokaler
Råd och regler
BBR, kapitel 7 Bullerskydd 7.1 Allmänt: Byggnader, som innehåller bostäder eller lokaler i form av vårdlokaler, förskolor, fritidshem, undervisningsrum i skolor samt rum i arbetslokaler avsedda för kontorsarbete, samtal eller dylikt, ska utformas så att uppkomst och spridning av störande ljud begränsas så att olägenheter för människors hälsa därmed kan undvikas. (BFS 2013:14).
Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader som komplement till Miljöbalken.
Arbetsmiljöverkets föreskrift om Buller, AFS 2005:16 - Buller
Folkhälsomyndighetens Allmänna råd om buller inomhus
Naturvårdsverkets Allmänna råd om buller från byggplatser. Naturvårdsverket har en samordnande roll för omgivningsbuller. Verket ansvarar för att vägleda om hur miljöbalken ska tillämpas på området. Det viktigaste verktyget är riktvärden för buller.
Arbetsmiljöverkets föreskrift om Vibrationer, AFS 2005:15 - Vibrationer
BSAB-kod/AMA-texter
Under denna kod och rubrik anges föreskrifter för särskild ljudisolering som inte uppnås genom de krav på termisk isolering som anges i avsnitt IB.
Redovisa utföranden i samråd med tillverkaren av isolervaran.
Avsnitt IG kan i tillämpliga delar underindelas på samma sätt som avsnitt IB.
Ljudabsorbenter av termoisolervaror, till exempel kassetter, plattor och paneler, redovisas i avsnitt NSF.
UTFÖRANDEKRAV
Beakta problem med stegljudsisolering vid golvbeläggningar av keramiska plattor.
Redovisa utföranden i samråd med tillverkaren av isolervaran.
M Skikt av beläggnings- och beklädnadsvaror i hus
NSF Undertak av förtillverkade komponenter
Termer
Vibration: Mekanisk svängningsrörelse hos fasta föremål. Vibrationens storlek anges vanligen som vibrationsrörelsens accelerationsamplitud, uttryckt i enheten m/s2. I dessa föreskrifter ingår i begreppet vibrationer även transienta vibrationer, såsom stötar. (AFS 2005:15).
Källa Rikstermbanken