Färg är ett material som oftast är flytande och har en estetiskt och skyddande funktion. Färgen kan även ha en teknisk funktion, t ex mögelhämmande eller korrosionsskyddande.
Användningsområde
Väggfärg används för målning av väggar inomhus och kan erhållas i valfri kulör och med olika glansvärden. För väggar som behöver vara enkla att torka av används med fördel en färg med hög glans. Matta kulörer upplevs normalt lugnare än blanka.
Takfärg. Vanligast är att tak målas i en helmatt vit färg vilket ger en hög ljusspridning och ett ljusare rum. Tak kan även målas i andra kulörer för att skapa olika effekter i rummet, tex kan en mörkare kulör användas i rum med hög takhöjd för att skapa en varmare känsla och göra att rummet upplevs mindre och därmed mer ombonat.
Golvfärger finns i olika utföranden anpassade efter materialet på golvet och vilket utrymme det ligger i. På golv i offentliga miljöer, garage m m krävs golvfärger med högre slitstyrka än färg som ska användas i bostäder. Golvfärger har ofta ett högt glansvärde.
Metallfärger används på t ex plåttak, plåtfasader, staket och räcken. Utomhus ska metallfärger vara rostskyddande samt ha god beständighet mot väder och vind.
Snickerifärg används till möbler och snickerier inomhus, såsom fönster, lister, köksluckor m m. Snickerifärger är oftast lackfärger.
Fönsterfärg används för den utvändiga delen av fönstret och skyddar mot vatten och fukt. Erbjuds ofta i system, med grund- och täckfärger anpassade till varandra.
Våtrumsfärger ger vattentäta och slitstarka väggar och tak. Viktigt att se till att färgen uppfyller kraven på tätskikt eller att annat godkänt tätskikt används.
Exempel
Latexfärg har som bindemedel en polymer, t ex polyvinylacetat (PVA) eller akrylat löst i vatten. Den vanligaste latexfärgen är akrylatfärg. Färgen torkar genom att vattnet avdunstar och bindemedelspartiklarna klibbar ihop. Latexfärger (akrylatfärger) är idag den mest använda färgtypen vid inomhusmålning, men det finns även många latexfärger för utomhusbruk.
Silikatfärg är vattenburen och bindemedlet är kaliumsilikat, som härdar efter reaktion med luftens koldioxid och med eventuellt kalciumkarbonat i underlaget. Små mängder latexbindemedel ingår oftast.
Alkydoljefärg baseras på kemiskt modifierad olja (t ex tallolja, sojaolja eller linolja). Alkydoljefärg kräver mer lösningsmedel än linoljefärg. Färgen kan också göras vattenburen genom att alkydoljebindemedlet emulgeras eller löses i vatten.
Slamfärg är en pigmenterad vattenburen färg med cellulosaklister (t ex vetemjöl) som bindemedel, ofta förstärkt med linolja. Pigmentet kan bestå av en naturlig eller syntetisk järnoxid, t ex Falu Rödfärgspigmentet framställs ur mineralrester från brytningen av kopparmalm
Syntethartsfärg. Bindemedlet, som kan vara akrylat, styrenakrylat eller cyklokautschuk, är löst i ett organiskt lösningsmedel. När detta avdunstar, torkar färgen.
Silikonhartsfärg. Vattenburen emulsion av silikonharts med tillsats av akrylatdispersion.
Kalkfärg. Vattenburen kalciumhydroxid (släckt kalk) som i detta fall är både bindemedel och pigment.
Färgen hårdnar genom att luftens koldioxid omvandlar kalken till kalciumkarbonat (kalksten).
Träolja. För behandling av utemöbler, trätrallar och liknande används en olja eller blandning av oljor (främst linolja) med vattenavstötande medel och mögelförhindrande fungicider.
Limfärg har cellulosalim eller animaliska limmer som bindemedel pch vatten som lösningsmedel.
Oljeemulsionsfärg har bindemedel av linolja, talloljeester eller annan olja, som emulgeras i vatten ibland med hjälp av kasein (kaseintempera). Används främts som väggfärg. För äggoljetempera emulgeras bindemedlet i vatten med hjälp av ägg och används av tradition till snickerier inomhus (träpaneler, möbler m m). På senare tid har färgen även använts på väggytor inomhus vilket har diskuterats om det är lämpligt av hälsoskäl och tekniska skäl.
Linoljefärg har linolja som bindemedel. För att få bästa hållfasthet utomhus bör zinkvitt ingå som pigment. Linoljefärg kan spädas med alifatnafta för användning som grundfärg.
Leverantörer av färg finns i Byggkatalogen, kategori Färg.
Material
Bindemedel håller ihop färgen och gör så att färgen stelnar. De vanligaste bindemedel är olja, akryl och alkyd men kan även bestå av linolja, kalk, lim, cellulosa m m.
Lösningsmedlet används för att göra färgen lättflytande så att den enklare kan appliceras på underlaget. Lösningsmedel kan vara vatten, alifatnafta, alkoholer, estrar m m. Lösningsmedlet är lättlösligt och dunstar när färgen torkar. Lösningsmedlet kan innebära en negativ hälso- och miljöpåverkan och där det är möjligt bör man använda vattenburna färger. Det är inte alltid detta är möjligt av funktionsskäl och då behövs organiska lösningsmedel. Alifatnafta innebär en något mindre miljöpåverkan än lacknafta.
Pigment är ämnen som ger färgen dess kulör och kan bestå av både organiska och oorganiska ämnen, t ex järnoxid (gula, bruna, röda och svarta) och vit titanoxid. Klara färger är oftast syntetiska, organiska pigment.
Tillsatser kan vara katalysatorer, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, emulsionsmedel, texturmaterial, vidhäftningsmedel, vätmedel (medel för matt färg) och liknande.
Miljö
Organiska lösningsmedel, t ex lacknafta är ett av de största miljöproblemen, när det gäller färger. Lacknafta är giftig för vattenorganismer och oljebaserade färger som innehåller lacknafta kan avge irriterande ämnen under torkningstiden. Lacknaftan kan ge kemisk lunginflammation vid sväljning och torr hud eller hudsprickor. Barn och gravida ska inte vistas i utrymmen som målas med färg, lack och sprayer med lacknafta som lösningsmedel och burkar med penslar i blöt ska förvaras oåtkomligt för barn. Inomhusfärg som innehåller linolja kan avge irriterande ämnen när den torkar.
Leverantörerna har skyldighet att lämna information om ingående kemiska ämnen. Kemiska produkter som limmer och färger ska ha varningsmärkning på svenska om de är hälso- eller miljöfarliga.
Inomhus- och utomhusfärger kan märkas med Svanen eller EU-blomman och inomhusfärger kan även märkas med Svalan, Astma- och allergiförbundets märke.
Några exempel på ämnen som inte får förekomma i färg är bly, kadmium, krom VI (kromtrioxid), kvicksilver, arsenik, barium, selen, eller antimon.
Flytande färg förpackas normalt i plåt- eller plastburkar. Emballagen kan återvinnas som råvara eller för energiutvinning. Det är därför viktigt att tömda och väl urskrapade färgförpackningar lämnas till miljöstationer och återvinningscentraler. Flytande färgrester får inte spolas ut i avloppet.
Miljöguide vid val av Byggnadsfärger utgiven av Sveff finns här Länk
Råd och regler
Leverantörerna har skyldighet att lämna information om ingående kemiska ämnen.
Kemiska produkter som limmer och färger ska ha varningsmärkning på svenska om de är hälso- eller miljöfarliga.
BSAB-kod/AMA-texter
Termer
(Källa Rikstermbanken)